Tajna Cristiana Ronalda: Što je Portugalca više od desetljeća držalo na vrhu?

Foto: fah

Jedan od najboljih igrača Europe Cristiano Ronaldo bez obzira na 33 godine i dalje je sjajnog fizičkog stanja, uostalom, ne tako davno novi igrač Juventusa poručio je kako se ne misli brzo oprostiti od aktivnog igranja nogometa. Jednom prilikom najavio je da će igrati do četrdesete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronaldo, mnogi će se složiti, izgleda kao da je deset godina mlađi, no, forma ipak nije onakva kakva je bila. Ili se ipak radi tek o privremenom ”zastoju”?

Naime, Cristiano je nedavno s Portugalom u Rusiji ispao puno ranije nego što su to brojni mediji prognozirali, Urugvaj se u osmini finala Svjetskog prvenstva, predvođen Suarezom i Cavanijem, pokazao kao ozbiljnija, čvršća, kompaktnija momčad. Prvu utakmicu na SP-u protiv Španjolske Ronaldo je briljirao, zabio tri pogotka, sve drugo bio je običan prosjek, s obzirom na ono što bivši trofejni igrač Reala može. A još uvijek može puno.

No, tome unatoč, Ronaldo i dalje služi kao primjer mnogim mladim nogometašima na početku karijere. Tajnu Ronaldovog fizičkog stanja otkrio je Giovanni Mauri, jedan od najboljih kondicijskih trenera na svijetu, koji je godinama je bio ključni suradnik sjajnog talijanskog trenera Carla Ancelottija. Mauri je dvije godine brinuo i o fizičkoj kondiciji Cristiana Ronalda, svoje iskustvo podijelio je u razgovoru za torinski Tuttosport. Iz njegovih se riječi može naslutiti ono što se od ranije i znalo, naime, Ronaldo je zapravo opterećen svojim izgledom te pogotovo svojom fizičkom spremom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi mladi nogometaši napredovali bi samo da ga gledaju kako trenira. On sve radi sa smiješkom, a ne protiv volje, što danas čine čak i nogometaši u mlađim uzrastima. Cristiano je fenomen, čak i za sportaše elitne razine kojoj i sam pripada. Uvijek trenira najbolje moguće jer njegov način rada ima tri sastavnice: posvećenost, natjecateljski duh i pozitivan stav”, kazao je Mauri, koji je Ronalda opisao kao igrača svjetske klase, ”koji nakon što se u dva ujutro vratimo s gostovanja u Ligi prvaka, ode u naš kamp i tamo sat vremena radi razne vježbe oporavka!”

Uz neosporni nogometni talent ovakav način treniranja i brige o sebi zadržao je Ronalda više od desetljeća u samom svjetskom vrhu najboljih nogometaša današnjice, Uz Argentinca Lionela Messija Ronaldo je bez dvojbe najbolji igrač svijeta posljednjih desetak godina.

“Osim što živi iznimno zdravo, Ronaldo je potpuno posvećen fizičkom oporavku”, kazao je Mauri, koji smatra kako je spomenuti Portugalac najveći i najbolji sportaš kojeg je do sada vidio u životu. ”On je šampion u glavi, a kao posljedica toga, i u svom tijelu. Sluša sve signale koje mu ono daje i uvijek je u stanju savršeno ih dekodirati. On je savršeni sportaš…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mauri smatra kako je Ronaldo sam sebi najbolji kondicijski trener – ”najmoćniji igrač svih vremena.”

”Radio sam sa sedam osvajača Zlatne lopte, ali Cristiano Ronaldo je bez ikakve dvojbe najmoćniji od svih”, zaključio je Mauri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.