Talijanski novinar posvetio članak Mandžukiću: Kao dječak je morao napustiti Hrvatsku zbog rata

Foto: Fah

Bivši hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić danas slavi 37. rođendan. O njemu je tim povodom kratki tekst napisao talijanski novinar Andrea Losapio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Fantastičan u Juventusu, malo slabiji u Milanu. To je priča Marija Mandžukića, jednog od najboljih napadača svoje generacije sposobnog biti devetka i neumorni igrač koji pritišće s krila. Počeo je kao veznjak u mladoj momčadi Marsonije. Potom je otišao u NK Zagreb, drugi klub glavnog grada Hrvatske, prije no što je potpisao za Dinamo kao potencijalna zamjena za Eduarda. U Dinamu se istaknuo kao strijelac, pogodivši u debiju protiv Šibenika, a zatim i Ajaxa u Europi.

Kad je sazrio kao nogometaš?

Nakon tri odlične sezone preselio se u Njemačku, u Wolfsburg, gdje mu je konkurencija bio Edin Džeko. Nije se probio kod trenera Stevea McClarena i Pierrea Littbarskog, sve dok nije došao Felix Magath kod kojeg je Mandžukić sazrio kao nogometaš i pokazao disciplinirano ponašanje, dok je ranije bio relativno netolerantan.

Tada je počeo njegov rast. Zahvaljujući postizanju 12 pogodaka u drugoj sezoni dobio je poziv Heynckesova Bayerna. Dvije godine kasnije otišao je u Atletico Madrid kako bi zamijenio Diega Costu, dok je 2015. stigao u Juventus za 19 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U crno-bijelom dresu odigrao je 162 utakmice i postigao 44 pogodak, s time da je dvaput imao dvoznamenkasti učinak u ligi. Mandžukić nije dobar posao radio samo u kaznenom prostoru, već je rješavao prljave situacije. Imao je kratko iskustvo u Al Duhailu, da bi na kraju, gotovo kao duh, stigao u Piolijev Milan.

Posvetili su mu mural u njegovom Slavonskom Brodu, kao i Ivici Oliću, još jednom odličnom napadaču koji je ondje rođen. Mandžukić je kao dječak morao napustiti Hrvatsku zbog rata te je otišao živjeti u blizinu Stuttgarta. Danas slavi 37. rođendan”, objavio je TuttoMercatoWeb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.