Teški incident na utakmici Grčka-Bosna i Hercegovina: Hoće li FIFA reagirati zbog transparenta ‘Nož, žica, Srebrenica’?

Foto: Snimka zaslona

Kako smo već pisali Grčka i Bosna i Hercegovina na stadionu “Georgios Karaiskakis” u Pireju odigrali su jednu neizvjesnu utakmicu, koja je na kraju završila bez pobjednika, dakle, 1:1. Nažalost, to nije i najvažnija informacija s ove utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tribinama je bilo mučno, sve je počelo zviždanjem domaćih navijača himni Bosne i Hercegovine, no, zviždanje nečijoj himni, koliko god bilo neumjesno, nije, nažalost, nešto neobično u Europi. Kad bi to bilo sve ne bi možda bilo spomena vrijedno, međutim, sredinom prvog poluvremena grčki navijači krenuli su u proboj prema dijelu stadiona na kojem su bili smješteni navijači gostujuće reprezentacije, koja je na ovoj utakmici bila vrlo blizu pobjede. Spriječila ih je policija i osiguranje utakmice, pokazalo se kako je to bio tek jedan u nizu incidenata.

Ni navijači BiH nisu ostali dužni te su uzvratili udarac u 33. minuti utakmice nakon što je Pjanić pogodio za vodstvo gostiju s obzirom kako su zapalili baklje te ih bacili prema tribini na kojoj su bili smješteni navijači Grčke, nakon čega su morali reagirati pripadnici osiguranja.

No, uz fizičko nasilje možda je ipak bilo gore ono verbalno, naime, među mnogim groznim porukama grčkih navijača po izuzetnoj gadosti istaknuo se transparent ”Nož, žica, Srebrenica”, koji je bio obješen iza gola Asmira Begovića, inače ovaj fašistoidni slogan prvi su stvorili srpski navijači te je poznat po “upotrebi” tijekom utakmica BiH prvenstva kada igraju srpski i bošnjački klubovi u Bosni i Hercegovini, ali i na utakmici Srbije i BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo što se dogodilo u Grčkoj zapravo, nažalost, nije ništa novo budući da su navijači Olympiakosa, koji igra na Karaiskakisu, dakle, stadionu na kojem je gostovala reprezentacija BiH, pobratimljeni sa zloglasnim Delijama, inače navijačima Crvene zvezde, čiji pripadnici često dolaze na utakmice u Atenu, ali i veliki broj Srba u spomenutom gradu te se smatra kako je ovakav uvredljiv, fašistoidni transparent zapravo nedjelo srpskih huligana.

Kako bilo, pitanje je hoće li FIFA kazniti Grčku budući da su Hrvatsku kažnjavali i zbog puno benignijih stvari? Naime, transparentom ”Nož, žica, Srebrenica” veliča se jedan od najvećih genocida u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.