Tko je izgledni nasljednik Nenada Bjelice? Bivši veliki talent preuzima Dinamovu klupu u vrijeme kakvo nogomet ne pamti…

Foto: fah

Puno se toga događa u doba korone, neke stvari koje su donedavno izgledale nemoguće, kao što je odlazak uspješnog trenera iz Dinama, postale su preko noći vrlo realne. Rascjep u Dinamu nakon to su igrači prve momčadi, predvođeni trenerom Nenadom Bjelicom, odbili smanjenje plaća i dalje je jedna od glavnih sportskih tema u Hrvatskoj. Iako Dinamo ima trenera klub mu traži nasljednika, i već ga je navodno našao. Bjelica će teško ostati na Modroj klupi s obzirom da mu je Uprava kluba smijenila sve pomoćnike, bez obzira što je dobio potporu navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će ga zamijeniti? Ako je vjerovati medijskim napisima novi trener Dinama neće biti Zoran Mamić, kako je nedavno pisao Večernji list, već Igor Jovičević.

Zoran Mamić bi, prema nekim medijskim napisima, izazvao previše negativnih reakcija kod navijača, koji su ionako nezadovoljni načinom na koji se stvari odvijaju i Dinamu, Jovičevića bi vjerojatno puno lakše prihvatili. Ne zna se kako će se završiti ova sezona, a Dinamo ionako ima veliku bodovnu prednost ispred konkurenata, ne zna se ni kad će početi nova sezona te klub vjerojatno nema potrebe tražiti neko poznatije trenersko ime, kao što je to definitivno Bjelica. Drugim riječima, Jovičević bi mogao imati jedno vrijeme ”lakšeg rada”, kako bi se priviknuo na prvu momčad.

Kad već dolazi na klupu prve momčadi Dinama tko je Igor Jovičević? Portret prema svemu sudeći budućeg trenera Dinama pripremile su Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovičević je u Dinamo kao trener došao nakon neuspješne avanture u Celju, no, ipak ”samo” u drugu momčad maksimirskog kluba, ali kako je sam više puta ponovio ”Dinamo je Dinamo”, pa makar se radilo o drugoj momčadi.

Prije toga bio je Jovićević u Ukrajini u Karpatyma, gdje je na klupi vodio 46 utakmica, ali je dosta uspjeha imao i kao sportski direktor u istom klubu. U to su doba Karpaty igrali i u skupini Europske lige.

Igor Jovičević je bez sumnje veliki Dinamovac, kad je odlazio Mario Cvitanović pojavila se mogućnost da preuzme klupu prve momčadi Dinama, no, ipak na nju je sjeo Nikola Jurčević. Jovičević je nastavio raditi u drugoj momčadi i onoj sličnoj, juniorskoj u Ligi prvaka. Posao trenera koji mora balansirati igračima između prve, druge i juniorske momčadi, voditi praktički tri različite momčadi (juniorska u Ligi prvaka nije sasvim ista kao druga momčad u Drugoj HNL, a miks tih dviju ona je koja je igra Premier League International kup), sigurno nije jednostavan, no Jovićević je energičan tip. Za sebe će reći da je perfekcionist. Koliko je to dobro vidjet će se kad dobije pravu priliku, kad sjedne u klupu u kojoj još uvijek sjedi Bjelica, koji je s Dinamom ostvario zavidne europske rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovičeviću idu u prilog rezultati koje je ostvario sa svojim juniorima u Ligi prvaka. Lani četvrtfinale i nesretno ispadanje od Chelseaja nakon jedanaesteraca, ove godine barem isti uspjeh, valjda će se ta utakmica s Benficom jednom odigrati… Uz to i lanjsko finale tog Premier League International kupa.

Jovičević nerijetko ističe zajedništvo, zajednički cilj te taktičku disciplinu. Vidjelo se to u svim utakmicama; čak i kad su gubili, njegovi igrači pokazali su maksimalan trud, što se kaže, bacali su se na glavu. A nakon velike pobjede u Münchenu, gdje su i nadigrali sjajni Bayern, dobili su nadimak Fakini, pišu Sportske novosti.

Jovičević je u vrlo nezahvalnoj situaciji. Naime, ako preuzme Dinamo bit će to u dosad neviđenim uvjetima, u trenucima kada se nogomet uopće ne igra i kada sve stoji. Pitanje je kad će krenuti? Trebat će pripremiti momčad, držati je na okupu kako bi bila spremna kad kaos uzrokovan pandemijom završi. Jednom valjda hoće.  Jovičević će ispuniti svoj ”dječački san” u trenucima dok svijet, a onda i Hrvatska, prolazi kroz najveću noćnu moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor je bio jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa, neki bi ga usporedili s Alenom Halilovićem, no, za razliku od Halilovića, koji je kao mlad otišao u Barcelonu, Jovičević je otišao vrlo mlad u Real.  Nije imao sreće, karijeru su mu uništile brojne ozljede, u svom Dinamu se kao igrač nije u potpunosti uspio dokazati. Nažalost, i Halilović i Jovičević očiti su primjeri zašto ne treba žuriti u inozemstvo, praktički u tinejdžerskim godinama.

‘Tu frustraciju što nisam uspio kao igrač usmjerio sam u silnu energiju da uspijem kao trener”,  rekao je Igor Jovičević, u nedavnom intervju za Sportske novosti.

U ovom trenutku nezahvalno je Jovičevića uspoređivati s Nenadom Bjelicom, iza kojeg je uspješna igračka karijera i koji se potvrdio više puta kao sjajan trener. Ne samo u Dinamu.  U Dinamu su Jovićević i Bjelica dosta usko surađivali, puno je Jovićevićevih igrača prošlo i kroz Bjeličine ruke. Jovićevićev je trenerski uzor, prije svih, Vicente del Bosque, legendarni bivši španjolski izbornik, koji je sa Španjolskom, između ostaloga, osvojio i naslov Svjetskog prvaka.  Kad bi Jovičević nadmašio svog uzora gdje bi mu bio kraj…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.