Tko je uoči sezone mogao tražiti više od Dinama? Ispali su, nisu se osramotili, moglo se proći i prošlo bi se, da su Modri bili kompletni, a sudac neutralan!

Foto: fah

Znatno slabljeni Dinamo poražen je poslije 120 minuta drame na Luzu u uzvratnoj utakmici osmine finala Europske lige od favorizirane Benfice 3:0. Podsjetimo, u prvoj utakmici na Maksimiru bilo je 1:0 za Dinamo, u prvoj utakmici Modri su propustili nokautirati portugalski klub, no, i u uzvratu moglo se dalje, moglo se više, da su se poklopile neke okolnosti i da je Dinamo bio kompletan. Ovo posljednje treba posebno podcrtati. Dinamu su više nedostajali Šunjić, Ademi, Hajrović, Leovac nego Benfici Haris Sferević, koliko god on bio sjajan napadač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da je Šunjić u ovom trenutku bolje rješenje u veznom redu od Mora, koji puno obećava, no, Šunjić je briljirao tijekom Dinamove europske pustolovine, nedostajao je jako puno u veznom redu Ademi, nedostajao je u napadu Hajrović, čija bi kvaliteta, pogotovo probojnost i mogućnost driblinga, možda i došla do izražaja u trenucima kad Dinamo nije imao pravog odgovora u napadu… Nedostajao je i Leovac… Međutim, koga nema bez njega se – mora.

Naizgled, poraz od minus tri je poraz koji ne ostavlja mjesta sumnji, rezultatski uvjerljiv, dokazuje da je Benfica bolja momčad, barem u ovom trenutku. I jeste bolja, kompletnija od Dinama, no, Dinamo je tome unatoč mogao proći, čak i večeras kad nije igrao na razini nekih ranijih utakmica na kakve su nas ”naučili” posljednjih mjeseci u Europskoj ligi.

Dinamo je bez ”pola momčadi” imao Benficu na konopcima. Međutim, da bi se prošao favorit pogreške se ne smiju događati, ili bi morale biti svedene na minimum, a posebno se ne smije dopustiti sucu, dati mu povoda, da svoj autoritet gradi brutalnim kaznama, kartonima koji onda oslabljuju momčad, kao što je to učinio Stojanović u zadnjoj fazi utakmice kad je zbog prigovora u nekoliko sekundi dobio dva žuta kartona, što je onda značilo isključenje. Sudac ionako, blago rečeno, nije ”mazio” Dinamo, plavi su u prvoj trećini utakmice oštećeni za jedanaesterac nakon prekršaja nad Petkovićem, inače junakom Dinamove pobjede u prvoj utakmici. Sudac nas, dakle, nije volio. Da bi uvjetno rečeno autsajder imao šanse protiv favorita sudac u najmanju ruku mora biti neutralan i ne igrati na trenutke za favoriziranu momčad, pa čak ni beka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se prošla Benfica ne smiju se događati promašaji kakvi su se Dinamu događali u trenucima kad je utakmica još bila ”živa”, odnosno kad je Dinamo bio u igri za četvrtfinale. Uz obranu koja je domaćim pucačima, koji toliko golova iz daljine u Europi nisu zabili još od vremena dok je za Portugal igrao Eusebio, dozvoljavala slobodne šuteve prema sjajnom Livakoviću, uz, kako smo spomenuli, suca protiv sebe, nekoliko velikih promašaja i izostanke ključnih igrača bilo je dovoljno da se plava europska bajka raspadne na jednom od najljepših nogometnih stadiona u Europi. Dinamu se za prolaz trebalo posložiti sve, a nije se posložilo ništa.

Dinamo je poražen u Lisabonu, Dinamo je ispao iz Europske lige, međutim, Dinamo se nije osramotio. Naprotiv, plavi su napravili puno, jako puno, za hrvatski nogomet, nakon devedesetih Hrvatska će ponovno imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, gotovo pola hrvatske lige borit će se za Europu… Tko je uoči sezone mogao, tko je imao pravo, tražiti više od Dinama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.