Toni Kukoč o hrvatskoj reprezentaciji, teškom porazu, Dariju Šariću…:’Morat ćemo raditi na stvaranju osjećaja zajedništva’

Foto: Twitter

Bivši hrvatski košarkaši reprezentativac i jedan od najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena Toni Kukoč dao je intervju za Sportske novosti. Toni je govorio o svemu, posebno se prisjetio svojih dana u NBA ligi, posljednju utakmicu u najjačoj ligi svijeta odigrao je prije 11 godina. Dakle, s 38 godina. Toni je inače je četvrti Hrvat u košarkaškoj Kući slave krovne svjetske košarkaške organizacije (FIBA). Kuća slave smještena je  u mjestašcu Mies pokraj Ženeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Sportske Kukoč nije mogao izbjeći i neka pitanja o porazu Hrvatske protiv Rusije na Eurobasketu u osmini finala, govorio je i o Dariju Šariću… Kukoč je, podsjetimo,  važan dio Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza? Smatra kako su ”nas Rusi isprebijali u osmini finala.”

Kako vidi nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu?

“Nema tu puno razgovora. Neke smo stvari znali otprije, neke su se potvrdile, a najgore je što smo ostali bez rezultata i pritom nismo ništa napravili za budućnost reprezentacije. Šteta je što Europsko prvenstvo nismo iskoristili da pružimo priliku petorici mlađih igrača, ništa ne bismo izgubili što se rezultata tiče, a u projekciji onoga što dolazi, bili bismo na dobitku. Sada nas taj posao ionako čeka, svakako nas očekuje pomlađivanje. Moje je mišljenje da u toj reprezentaciji najstariji igrači moraju biti Bojan Bogdanović i Dario Šarić. Puno je posla pred nama, sa svim igračima od kojih očekujemo da će igrati za reprezentaciju, morat ćemo razgovarati, morat ćemo raditi na stvaranju osjećaja zajedništva, međusobnog povjerenja i prijateljstva. Jedino tako ćemo krenuti naprijed, to su osnovne stvari na kojima reprezentacija može funkcionirati. Naravno, da bi to bilo tako, svi se oni moraju odazvati u reprezentaciju.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost ovog su ljeta baš mladi igrači, oni koji igraju u NBA ligi, dobrim dijelom izbjegli reprezentaciju. Poput Hezonje, Zupca, zatim spomenimu Žižića…

Kako Kukoč vidi činjenicu da se neki mladi igrači, koji igraju u NBA ligi, nisu odazvali na poziv Ace Petrovića?

“Ja ne znam koji su pojedinačni razlozi njihovih odustajanja. To sa zahtjevima njihovih klubova da ostanu u SAD-u i treniraju malo je prozirno. Ako se moglo prije igrati, može se i sada, ali nećemo sada od toga raditi dramu nego nastojati popraviti stvari. Vjerujem da ćemo se naći sa svima. Konkretno, ja ću kroz ovu sezonu NBA lige nastojati razgovarati sa svima, objasniti im naše ideje i što očekujemo od njih”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, Hrvatska nema vremena za čekanje. Pred vratima su teške kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Nema puno onih koji vjeruju da će naši proći bez Šarića, Bogdanovića i ostalih zvijezda iz NBA lige te bez igrača iz Eurolige. Ako se to dogodi Hrvatska ostaje i bez Olimpijskih igara 2020. godine te sve do 2021. nema nas na velikoj sceni.  Naime, 2021. godine igra se Europsko prvenstvo. SP je ključ plasmana na OI.

Ipak Kukoč nije pesimist?

Ne bih bio tako pesimističan. Ne znam omjere u svim reprezentacijama, ali kako će nama nedostajati igrača, tako će i drugima. Nije lako i neće biti lako. Zbog toga je još veća šteta što smo na Europskom prvenstvu propustili gurnuti u ozbiljniju rotaciju više mladih igrača. Konkretno one koji su bili na turneji u Kini. Sigurno su mogli igrati protiv lošijih suparnika, stjecati osjećaj igranja za reprezentaciju. Te smo njihove minute mogli pretrpjeti, ne moraju se nužno dobivati utakmice 30 razlike.”

Je li obeshrabren nakon teškog poraza i ranog ispadanja s Eurobasketa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mene to nije obeshrabrilo, ali mi je krivo. Možda sam i ja kriv što nisam inzistirao na drukčijem sastavu reprezentacije. Možda nam se tada ne bi stalno ponavljale iste stvari. Činjenica je da naša reprezentacija nema kulturu igranja i nema sustav igre. Previše ovisimo o učinku pojedinaca. Ako taj netko stavi 35 poena, onda ćemo biti u prilici dobiti utakmicu. Ako ne stavi, mi glatko gubimo. To nije to. Utakmice se moraju pobjeđivati sustavom u kojemu svatko zna što mu je raditi, gdje je sve postavljeno u detalje…”

Na spomen Darija Šarića Kukoč je ipak pokazao nervozu.

“Otkako je počeo igrati košarku, njemu je na teret stavljena uloga spasitelja. Kakav spasitelj? Glupo je razgovarati na takav način, ne može jedan igrač, koliko god dobar bio, biti spasitelj. Njemu u ovom trenutku treba ruka pomoći, a vidim da je otvorena sezona pljucanja po njemu. Nije baš prošlo puno vremena otkako su svi tvrdili da je zaslužio biti proglašen novakom godine u NBA ligi na temelju onoga što je odigrao u posljednja dva do tri mjeseca u Philadelphiji. Odjednom je postao škovaca (smeće). Znači, od jutra do navečer se sve promijenilo i to je ono što me najviše smeta. Dario Šarić jest talentiran, ali on još nije izgrađena košarkaška figura i s njim treba puno raditi. Vratit ću se na tvrdnju da mi nemamo sustav igre i zato se dogodilo da Dario u reprezentaciji nije znao što mora raditi. Od njega su se tražili poeni, skokovi, asistencije, prijenos lopte, selilo ga se po raznim pozicijama. Te “trica”, te “četvorka”, te “petica”… Ne da on to ne može, nego možda i ne shvaća sav taj dio. U svemu tome nema realnosti. Ponavljam da on nije spasitelj, to je pretjerano i kontraproduktivno…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.