Tour: De Gendtu etapa, Alaphilippe u ‘žutom’ na Dan Bastille

Foto: fah

Belgijski biciklist Thomas De Gendt (Lotto Soudal) na sebi svojstven način, bijegom od starta, osvojio je 8. etapu ovogodišnjeg izdanja Tour de Francea, vožene od Macona do Saint-Etiennea u dužini od 200 kilometara, a domaće navijače razveselio je Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) koji je trećim mjestom vratio žutu majicu u svoje vlasništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

De Gendt je bio u vodećoj skupini cijelu utrku, a konačan bijeg je ostavio za posljednji uspon, 14 kilometara prije cilja odvojio se od Talijana Alessandra De Marchija (CCC).

Nekoliko minuta poslije, od glavne skupine su pobjegli dvojica francuskih aduta Julian Alaphilippe i Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), a namjera je bila jasna – vraćanje žute majice u francuske ruke. Glavnina na taj napad nije odgovorila i Alaphilippe se vratio na vrh ukupnog redoslijeda pa će u nedjelju, na francuski nacionalni praznik Dan pada Bastille, opet biti u ‘žutom’, nakon što je dvije etape vodeći bio Talijan Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) koji sada za Francuzom zaostaje 23 sekunde.

Thibaut Pinot se zahvaljujući osvajanju drugog mjesta u osmoj etapi probio na treće mjesto ukupnog redoslijeda, a za vodećim Alaphilippeom zaostaje 53 sekunde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je na rasporedu deveta etapa, slična današnjoj, ali nešto kraća i s manje kategoriziranih uspona. Na trasi od Saint-Etiennea do Brioudea, dugačkoj 170,5 km, bicikliste čeka jedan uspon prve kategorije te dva uspona treće kategorije.

TOUR DE FRANCE, 8. etapa (Macon – Saint-Etienne, 200 km)
1. Thomas De Gendt (BEL/Lotto Soudal) 5:00:17
2. Thibaut Pinot (FRA/Groupama-FDJ) +0:06
3. Julian Alaphilippe (FRA/Deceuninck-QuickStep) ”
4. Michael Matthews (AUS/Sunweb) +0:26
5. Peter Sagan (SLK/BORA-Hansgrohe) ”
6. Matteo Trentin (ITA/Mitchelton-Scott) ”
7. Xandro Meurisse (BEL/Wanty-Gobert) ”
8. Greg Van Avermaet (BEL/CCC) ”
9. Egan Bernal (KOL/INEOS) ”
10. Geraint Thomas (VB/INEOS) ”

Ukupan redoslijed
1. Julian Alaphilippe (FRA/Deceuninck-QuickStep) 34:17:59
2. Giulio Ciccone (ITA/Trek-Segafredo) +0:23
3. Thibaut Pinot (FRA/Groupama-FDJ) +0:53
4. George Bennett (NZ/Jumbo-Visma) +1:10
5. Geraint Thomas (VB/Team Ineos) +1:12
6. Egan Bernal (KOL/Team Ineos) +1:16
7. Steven Kruijswijk (NIZ/Jumbo-Visma) +1:27
8. Rigoberto Uran (KOL/EF Education First) +1:38
9. Jakob Fuglsang (DAN/Astana) +1:42
10. Emanuel Buchmann (NJEM/BORA-Hansgrohe) +1:45

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.