‘Transrodne sportašice’ osvojile zlato, srebro i broncu na ženskom biciklističkom prvenstvu

Foto: Twitter

“Transrodne sportašice” osvojile sva najbolja mjesta, od 1. do 3. na prestižnoj ženskoj biciklističkoj utrci tijekom vikenda, razbjesnivši obožavatelje i ostavivši natjecateljice u sjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka osvajačica medalje u elitnom ženskom Madisonu na Marymore Grand Prixu u Washingtonu u petak imala je “trans sportaša” u timu od dvije osobe. To je prvi put da su “trans žene” imale mjesto na svakom mjestu na postolju u utrci.

Mjesto održavanja utrke Jerry Baker Memorial Velodrome u Redmondu upozorava da neće tolerirati ‘zlostavljačke ili pogrdne komentare, posebno povezane s rasom, vjerom, vjerom, rodnim identitetom, seksualnom orijentacijom, nacionalnim podrijetlom, fizičkim ili mentalnim nedostatkom’.

No, prizor krupnih pobjednika koji se nadvisuju nad svojim suparnicama i suigračicama na postolju užasnuo je ljubitelje ovog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ovo je tako nečuveno da ne mogu zamisliti kako su ljudi gledali ovo što se događa i mislili da je to u redu’, napisao je jedan korisnik društvenih mreža, prenosi Daily Mail.

> Lia Tomas, muškarac koji se predstavlja kao žena, odlukom suda ne smije na OI

Predvodnik je bio Jordan Lothrop, koji je ranije bio na postolju protiv muškaraca u Victoria Cycling League u svojoj rodnoj Kanadi (2023.).

Drugo mjesto pripalo je Jenni Lingwood (43), koja se do 2017. utrkivala kao muškarac, a sada je članica ženskog ciklokros tima S&M iz Oregona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće mjesto zauzela je Kalifornijka Eva Lin (28), koja se nekada utrkivala kao Henry Lin za muški tim Državnog sveučilišta San Jose, ali čiji su plasmani porasli otkako je 2022. prešla u ženski tim.

Na amaterskoj razini dovoljna samo ‘provjera vlastitog identiteta’

Union Cycliste Internationale, prošle je godine zabranio natjecanje na međunarodnim natjecanjima “transrodnim sportašima” koji su prešli u tranziciju nakon muškog puberteta.

Američki biciklizam uveo je nova pravila u siječnju prema kojima se od “transrodnih sportaša” zahtijeva da se podvrgnu ‘procjeni pravednosti elitnih sportaša’ od strane neovisnih liječničkih komisija ako se žele natjecati na vrhunskim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali oni koji se natječu na amaterskoj razini trebaju samo podnijeti “zahtjev za provjeru vlastitog identiteta”, koji će pregledati Tehnički direktor američkog biciklizma.
Rasprava o tome treba li “transrodnim ženama” dopustiti da se natječu u ženskim sportovima jedno je od najspornijih društvenih pitanja ovog trenutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.