U 2013. godini HOO ostvario manjak prihoda od 5.7 milijuna kuna

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je u 2013. ostvario manjak prihoda u iznosu od 5.708.323 kuna, od čeka najveći dio od 5.520.434 kuna čine neplaćene obaveze za transfere nacionalnim sportskim savezima, priopćeno je nakon današnje sjednice Vijeća HOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjak prihoda nastao je jer sredstva prikupljena od igara na sreću sukladno Zakonu o igrama na sreću i Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću, nisu doznačena HOO-u. Vijeće je utvrdilo prijedlog Programskog i financijskog izvješća HOO-a za 2013. godinu koje će uputiti na usvajanje Skupštini HOO-a, čija će se sjednica održati 7. travnja.

Rasprava o prijedlogu Nacionalnog programa sporta za razdoblje 2014.-2022. bila je jedna od točaka dnevnog reda sjednice Vijeća, a tom dokumentu su definirani strateški ciljevi za razvoj hrvatskog sporta, kao što su stvaranje uvjeta za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata na međunarodnim natjecanjima, unapređenje sportske infrastrukture, stručno osposobljavanje kadrova u sportu, popularizacija sporta te osiguravanje izvora financiranja za sustav sporta i sportske rekreacije. Prijedlog će se nakon današnje rasprave doraditi, a zatim usvojiti na sljedećoj sjednici Vijeća.

Skupštini HOO-a uputit će se i prijedlog odluke o prestanku članstva Hrvatskog motonautičkog saveza. Savez je izbrisan iz registra udruga Republike Hrvatske i time više ne udovoljava uvjetima za članstvo u HOO-u, a isti takav prijedlog uputit će se Skupštini za Zagrebački sportski savez koji se nalazi u postupku likvidacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gimnastičar Andrej Korosteljev novi je korisnik Programa potpore kvalitetnim sportašima. Juniorsku karijeru završio je 2011. kada je na Europskom prvenstvu za juniore u vježbi na tlu osvojio broncu, a u 2012. ispunio je seniorski rezultatski kriterij za razvojni program HOO-a plasiravši se na 14. mjesto Svjetske rang liste seniora,dok je 2013. postao je sedmi senior u vježbi na tlu na Svjetskoj godišnjoj rang listi FIG-e. Iako 18-godišnji Korosteljev nema pravilnikom propisane godine (20), zbog ostvarenog rezultatskog kriterija Vijeće je donijelo posebnu odluku o uvrštenju u Program. U Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija uvršteni su Marina Barac (karate), Mislav Petrović (biatlon), Borna Petanjek (streljaštvo) i Viktor Milosavljević (squash), a u Individualni program posebne skrbi o mladima Petar Fileš (mačevanje).

Status vrhunskog A trenera čiji rad sufinancira HOO produljen je Anti Kosteliću i Peteru Penu (Hrvatski skijaški savez), a status vrsnog trenera Igoru Jakopoviću (Hrvatski skijaški savez), Nevenu Cegnaru (Hrvatski stolnoteniski savez), Igoru Kriajimskom (Hrvatski gimnastički savez) i Ivanu Ivančiću (Hrvatski atletski savez). Emil Zoraja (Hrvatski savez tajlandskog boksa) uvršten je kao trener mlađih dobnih kategorija u Program angažiranja i sufinanciranja rada trenera. Zoraja je trener kadetske i juniorske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu 2013. u Turskoj osvojila 12 medalja.

Na prijedlog Komisije HOO-a za informiranje i izdavaštvo, Vijeće je odlučilo sufinancirati knjige „Heroine splitskog sporta“ Roberta Kučića i Herci Ganze Čaljkušić, „Judo – osnove“ Hrvoja Sertića i Ivana Segedija, monografiju „VK Gusar 100 godina“ autorice Herci Ganze Čaljkušić, kao i službenu web stranicu Županijskog saveza sportova Vukovarsko-srijemske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.