U Burnleyju navijači pokrenuli akciju koju su mnogi proglasili rasističkom: Zrakoplov letio iznad Etihada s porukom “White Lives Matter Burnley”

Foto: fah

S obzirom na sve ono što se u svijetu događa nakon ubojstva Georgea Floyda, više puta osuđivanog Afroamerikanca, odnosno nakon divljanja ekstremnih ljevičara u SAD-u te u dijelu Europe, stigla je i reakcija, koju su i mnogi osudili. Proglasili je rasističkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, grupa navijača Burnleyja odlučila je iznajmiti zrakoplov kako bi na taj način pokazali transparent koji su prije toga pripremili. Naime, igrači spomenutog kluba kleknuli su na koljena kako bi dali podršku prosvjedima koje predvode ekstremni ljevičari okupljeni u pokret Black Lives Matter, a iznad njih je letio zrakoplov koji je nosio poruku.

Kamere su tu poruku, odnosno transparent s porukom, uspjeli snimiti, na transparentu je pisalo “White Lives Matter Burnley”. To je bila jasna poruka navijača Burnleyja koju su mnogi odmah osudili, a prvenstveno klub.

Čelnici kluba su nakon utakmice izrazili zgražanje porukom na transparentu te su se ogradili od svojih navijača, a izdali su i priopćenje kako bi poslali poruku da nikakve veze s tom akcijom svojih navijača nemaju te da je sramota to što se dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Klub će u suradnji s policijom pokušati otkriti tko je odgovoran za ono što se dogodilo. Naš klub nema nikakve veze s tim i želimo da to svima bude jasno. Ovo je parola koja je uvrijedila mnoge i zaista osramotila naš grad i klub. Ispričavamo se svima zbog toga i pokušat ćemo što prije saznati tko stoji iza toga”, poručili su priopćenjem iz Burnleyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.