U Dortmundu otvoren Muzej njemačkog nogometa

Muzej njemačkog nogometa otvorio je u nedjelju svoja vrata posjetiteljima u Dortmundu. Muzej, čija je izgradnja stajala 36 milijuna eura, ima samo djelomičnu potporu Njemačkog nogometnog saveza (DFB), a prostire se na 7,700 četvornih metara u srcu Dortmunda i sadrži 1,600 izložaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći izložak je Mercedesov autobus u kojem se njemačka nogometna reprezentacija prošle godine vozila kroz Berlin, slaveći trijumfalno osvajanje naslova svjetskih prvaka u Brazilu. Isti je autobus vozio i njemačku reprezentaciju nakon što su završili na trećem mjestu na SP 2006. koje je održano u Njemačkoj.

Osim toga u muzeju se nalazi i originalna lopta s finala svjetskog prvenstva 1954. kada je Njemačka u samo osam minuta preokrenula rezultat i nadoknadila zaostatak od dva gola da bi na kraju pobijedila Mađarsku sa 3:2.

U muzeju je izložena i šalica za kavu iz koje je Franz Beckenbauer pio tijekom finala 1990. u Rimu kada je kao izbornik odveo Njemačku do trećeg naslova svjetskih prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim brojnih dresova i kopački koje su nosili različiti nogometaši posebno se ističu kopačke Marija Götzea koje je nosio u finalu SP-a 2014. u Rio de Janeiru kada je zabio pobjednički gol u pobjedi Njemačke od 1:0 protiv Argentine.

Te su kopačke prodane za dva milijuna eura na dobrotvornoj aukciji, ali su onda donirane muzeju. “Mario Götze je napisao nogometnu povijest u Riu. Njegove “zlatne” kopačke bit će središnji dio naše izložbe”, izjavio je direktor muzeja Manuel Neukirchner.

Obilazak muzeja, koji je većim dijelom posvećen reprezentaciji, a manje klubovima Bundeslige, traje oko 90 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaznica stoji 17 eura, a Neukirchner visoku cijenu objašnjava činjenicom da muzej nije državni i kao takav ne dobija sredstva od države, nego mu je godišnje potrebno 270.000 posjetitelja da bi se mogao održavati i funkcionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.