26. listopada 1747. rođen Ivo Jarnović – hrvatski Mozart

Jarnovićev život imao je znatnih sličnosti s Mozartovim. Pripadali su sličnom glazbenom stilu, a obojica su mnogo putovala po Europi. Dapače, Jarnović je posjetio čak veći dio Europe od Mozarta.

Amadeus primjerice nikada nije bio u Rusiji, gdje je Jarnović držao jedno vrijeme čak i uglednu poziciju prvog violinista moćne carice Katarine Velike.

Na današnji dan 26. listopada 1747. rođen je skladatelj i violonist Ivan Mane Jarnović, čije se razdoblje življenja uvelike poklapa s dobom slavnog Wolfganga Amadeusa Mozarta. Bilo je to doba klasicizma u glazbi (Haydn – Mozart – Beethoven), i do danas je ostalo jednim od najcjenjenijih razdoblja stvaralaštva u čitavoj povijesti glazbe.

Ivan Jarnović rođen je u Palermu na Siciliji, a podrijetlom je iz dubrovačkog kraja. Otac mu je izgleda bio putujući kazališni djelatnik, a u to doba je kazališno zanimanje značilo stalnu promjenu mjesta boravka.

Djetinjstvo maloga Ivana Jarnovića stoga je, po svemu sudeći, bilo ispunjeno stalnim selidbama iz mjesta u mjesto. Violinu je, prema predaji, učio kod A. Lollija, vjerojatno između 1760. i 1770. u Stuttgartu.

Poznato je da je od 1769. boravio u Parizu, gdje je nastupao s velikim uspjehom.

Godine 1779. postao je koncertnim majstorom dvorskoga orkestra princa Friedricha Wilhelma II. u Berlinu. Nakon toga Jarnović je mnogo putovao po Europi, održavajući koncerte po Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj i Rusiji.

Jedno vrijeme bio je čak i u službi ruske carice Katarine Velike, na njenom dvoru u Petrogradu.

Zbog svoje virtuoznosti i genijalnosti bio je uspoređivan sa slavnim austrijskim genijem.

Nakon izbijana Francuske revolucije, Jarnović odlazi u London, gdje je također postao slavan kao violinski virtuoz, skladatelj i dirigent. Krajem 1802. ponovno odlazi u rusku carsku prijestolnicu Petrograd u kojem je sljedeće godine i umire.

Doživio je svega 57 godina života što je ipak više od Mozarta, koji je umro već u 36. godini.

Prema Jarnovićevu životu napisao je Gustave Desnoiresterres-Le Brisoys roman Jarnowick (2 sv. Pariz 1844.), a Édouard Monnais (pseudonim Paul Smiths) novelu Une Leçon de Jarnovich (u djelu Scènes de la vie d’artiste. Pariz 1884.).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: javno dobro