U kakvoj se atmosferi Hrvatska vraća nogometu? Ljevičarski govor mržnje i pravila koja ne vrijede za sve jednako!

Foto: Snimka zaslona

Prva hrvatska nogometna liga, kako smo već pisali, trebala bi krenuti, odnosno nastaviti se, za otprilike mjesec dana, barem se tako može naslutiti nakon što je stigla odluka Vlade o popuštanju mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Kad smo kod borbe protiv korone o tome je svoj stav, kako smo već pisali, dao i legendarni Davor Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nekoć ponajbolji nogometaš hrvatske reprezentacije i jedan od najboljih golgetera svijeta devedesetih, aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker, u velikom intervjuu za televiziju svog bivšeg kluba, Seville, poručio je, između ostaloga, da jedino ”protiv pandemije koronavirusa ne znamo igrati”.

”Zaustavljena lopta u kući”

“Jedini protiv koga još uvijek ne znamo igrati je covid-19. Nadam se da smo svi u kućama i slušamo liječnike. Ja u svojoj imam roditelje te je potrebno brinuti o njima i žrtvovati se. Već dugo nismo bili zajedno mjesec dana, a tek treba vidjeti koliko će ovo trajati. Potrebno je slušati kao kada smo bili u školi”, rekao je Davor Šuker, slavna bivša devetka Dinama, koji danas ima 52 godine, tijekom videorazgovora u programu “Zaustavljena lopta u kući” na SCF TV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nogomet je važan, ali zdravlje je još važnije. Puno je ljudi koji se bore za život”, poručio je Šuker.

Podsjetimo, Davor Šuker je u Dinamo stigao 1989. godine, bio je to jedan od najsenzacionalnijih transfera u jugoslavenskom nogometu toga vremena, Šuker je iz Osijeka na Maksimir stigao kao ponajbolji mladi golgeter svijeta, što je dokazao na Svjetskom prvenstvu igrača do 21 godine u Čileu 1987. U Dinamu je Šuker igrao od 1989. do 1991. a u Sevilli od 1991. do 1996. godine te se lik najboljeg hrvatskog strijela svih vremena nalazi oslikan na stadionu Sánchez Pizjuán s ostalim legendarnim igračima tog kluba.

“U hrvatskom nogometu uvijek smo gledali prema Njemačkoj. To je bio naš prvi izlaz jer je ondje radilo puno Hrvata. Kao dječak gledao sam Rummeniggea, on mi je bio idol“, kazao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza te je dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“No došla je ponuda iz Seville. Naravno da sam rekao ‘da’. Kada sam stigao, nisam imao problema s privikavanjem, nikada. Samo s vrućinom.

I sad, nakon svega, u kakvoj atmosferi se Hrvatska vraća nogometu?

Diljem Europe kreću pripreme za nastavak nogometnih natjecanja, prema svemu sudeći prvi kreću u Njemačkoj, kreće jaka Bundesliga. No, ima i primjera koji govore drugačije, a koji se uopće neće svidjeti UEFA-i. Naime, Nizozemci su okončali svoje prvenstvo, Ajax je za zelenim stolom obranio naslov prvaka i u spomenutoj državi se nogomet neće igrati praktički do jeseni, točnije do 1. rujna. Jasno je, dakle, da je ova sezona, što se tiče Nizozemske, završena. Kako će reagirati UEFA?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će reagirati iz UEFA-e tek će se vidjeti, no, jedno je sigurno, HNS će slijediti preporuke UEFA-e te zasad nema govora o završetku HNL-a za zelenim stolom, do kraja srpnja u Hrvatskoj bi sve trebalo biti gotovo, kada je u pitanju ova sezone, dakako, gledatelja neće biti na stadionima, no, ionako ih nema, ili ih ima jako malo. Zabrana javnog okupljanja, kako smo već pisali, i dalje ostaje na snazi, za sve, osim za političare kad idu na komemoraciju u Jasenovac i tamo, umjesto da se poklone nedužnim žrtvama, govore takve nebuloze da bi ih slobodno mogli okarakterizirati kao govor mržnje. Dakako, mislimo ponajprije na izjavu predsjednika države, Zorana Milanovića, koji je praktički izvrijeđao brojne hrvatske branitelje, pripadnike HOS-a, koji su branili Hrvatsku, a herojstvom su se istaknuli gdje god da su ratovali, a posebno u Vukovaru. Nažalost, šutnjom je premijer Andrej Plenković dao Milanoviću tihu podršku, iako su reagirali neki ministri iz njegove Vlade te neki HDZ-ovci, poput Milijana Brkića. Mediji? Ovisi koji, no, gotovo niti jedan ozbiljniji medij nije osudio govor mržnje predsjednika Republike, koji je, podsjetimo, kazao da ploču na kojoj su imena herojskom smrću poginulih hrvatskih branitelja trena ”baciti negdje’‘.  Baciti, gdje? U Jazovku?

U takvoj se atmosferi Hrvatska vraća nogometu. Kao da posljednjih godina, a posebno posljednjih tjedana, živimo u paralelnoj stvarnosti, za koju nikad ne bismo mogli reći da je moguća, koju kao da je stvorio Stephen King. Koliko dugo će sve ovo trajati i hoćemo li se napokon probuditi iz noćne more?

Vrlo će brzo, već za nekoliko tjedana, sve u Hrvatskoj, ako ljetno Sunce odnese, barem privremeno,koronavirus, biti po starom. Heroji borbe protiv korone, BBB-i, Torcida, Kohorta, Armada..., posrat će fašisti za dobar dio ”hrvatskih” medija, neke će žrtve biti važnije od onih drugih žrtava, kao što neke komemoracije virus ne napada, dok je za one druge, poput komemoracije u Bleiburgu, on prava pošast, toliko opasna da se i političari tamo boje otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.