Uskoro rasplet: Lino Červar, Veselin Vujović ili ipak Željko Babić?

Foto: fah

Dramatičnih dvadesetak sati hrvatskog rukometa, najprije nesretni poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva protiv Norveške, a onda 20 sati kasnije neobjašnjiv lom protiv Slovenije usprkos činjenici da je Hrvatska dvadesetak minuta prije kraja imala čak osam pogodaka prednosti i djelovala zastrašujuće dobro za razliku od Slovenaca, i dalje su TOP tema u Hrvatskoj, pa čak u ovom trenutku zanimljivija od većine ispraznih političkih prepucavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, još uvijek je nepoznata sudbina aktualnog izbornika Željka Babića. Odlazi li ili ostaje izbornik koji je “podijelio naciju”? Sve bi moglo biti jasnije već sutra, dakle, u utorak, kada bi se i HRS trebao definitivno očitovati o Babiću, Ivanu Baliću te Petru Metličiću. Ako odlaze navodno odlaze u paketu.

Prema najnovijim informacijama, a nakon što su malo splasnule emocije, iako je izgledalo drugačije realno je očekivati da se spomenutoj trojci da još vremena, odnosno, da ih se ostavi do Europskog prvenstva u Hrvatskoj koje se igra za točnu godinu dana i tako im se pruži još jedna prilika.  Dakako, imperativno će se od Babića na hrvatskom tlu tražiti medalja. Drugim riječima, čak i ako ostane izbornik Babić dobio je svoju posljednju priliku. I ne samo on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će, kako sada stvari stoje, kada je hrvatski rukomet u pitanju, biti podređeno zlatu na Europskom prvenstvu, jedinom zlatu koje trofejnom rukometnom sportu nedostaje. Ako Babić ostaje suvišna su medijska nagađanja o njegovom nasljedniku, pritom valja spomenuti dva imena koja su zadnjih sati iskočila u prvi plan. Jednog forsiraju mediji, drugog žele navijači.

Dakako, pogađate, prvi izbor nekih medija je Veselin Vujović, izbornik Slovenije koji je sa Slovenijom zaista oduševio rukometni svijet na Svjetskom prvenstvu te se senzacionalno domogao brončane medalje. Po dolasku u Zagreb još pomalo euforični Vujović je konstatirao kako bi rado vodio hrvatsku rukometnu reprezentaciju, no, zapreku vidi u ugovoru i danoj riječi, što je zapravo kod trenera najmanja zapreka. Ako HRS zaista pozove Vujovića ugovori bi se raskidali, a na danu riječ brzo bi se zaboravilo.

No, problem s Vujovićem leži u činjenici da on ne bi imao plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda, hrvatskih navijača, naprotiv. Uostalom, zbog serije neuspjeha nedavno je morao otići iz Zagreba, što mnogi zaboravljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ako ne bi Vujović imao podršku navijača, barem ne u prvo vrijeme, povratak trofejnog legendarnog bivšeg hrvatskog izbornika Line Červara mnogi bi dočekali kao spasonosno riješenje. Lino je s Makedonijom na Svjetskom prvenstvu ostvario solidan rezultat, prema nekim medijskim napisima on se zapravo nudi Hrvatskoj, ne bi imao ništa protiv povratka.  Kao i Vujović i Lino je svjestan da Hrvatska bez obzira što je ostala bez medalje ima jednu mladu, talentiranu reprezentaciju od koje se može napraviti pobjednička generacija kakva je bila u Balićevo vrijeme. Naime, i bez nekoliko važnih igrača Hrvatska je u Francuskoj na trenutke igrala savršeno. Nažalost, za bolji rezultat, za medalju, potrebno je crne rupe tijekom utakmica ako ne potpuno anulirati a ono barem smanjiti na relativno prihvatljivu mjeru.

Glede Červara, mnogi zapreke njegovom povratku vide u nekim čelnim ljudima HRS-a s kojima bivši izbornik nije ostao u naročito idiličnim odnosima.  Može li to biti i ključni problem, ključna zapreka, s obzirom da bi interes reprezentacije trebao biti iznad svega, pa i iznad nekih osobnih netrpeljivosti i frustracija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, kao i uvijek, kad se krene sa spekulacijama obično je realno ono što vam prvi dojam sugerira kao istinu, u ovom trenutku realan je ostanak Željka Babića, no, ipak pričekajmo do utorka. Možda bude i nekih drugih iznenađenja? Spominje se čak i Zlatko “Zlaja” Saračević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.