Ustaška zastava i pjesme: ‘Štete samo klubu, sebi i u konačnici cijeloj republici’

Foto: HNS

Nakon što je prije deset dana tijekom utakmice Hrvatska- Turska na osječkoj Opus areni zbog ustaških pjesama i zastava privedeno 27 osoba, za vikend i na utakmici HNL-a između Dinama i Gorice – nedolično navijanje i transparenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija provodi kriminalističko istraživanje te će temeljem snimaka i fotografija poduzeti sve mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta počinitelja.

Hoće li biti novih privođenja zbog ustaških pjesama?

Na nogometnim tribinama ponovno ustaške pjesme. Skupina Bad Blue Boysa na velikogoričkom stadionu u drugom je poluvremenu pjevala iste stihove zbog kojih je nedavno policija u Osijeku morala intervenirati nakon utakmice reprezentacije.

Navijači su razvili i transparente. Policija, koja je snimala utakmicu, zasad je privela nekoliko navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U službene prostorije policije privedene su ukupno četiri osobe zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – dva gostujuća navijača, obojica maloljetnici, privedena su zbog posjedovanja pirotehnike, dok su još dvojica gostujućih navijača privedena zbog alkoholiziranosti, ističu iz Policijske uprave zagrebačke.

U Osijeku je većina privedenih nepravomoćno osuđena na trideset dana zatvora – hoće li isto biti i u ovom slučaju, još se ne zna.

– GNK Dinamo najoštrije osuđuje ponašanje dijela navijača na jučerašnjoj utakmici HNK Gorica – GNK Dinamo i bilo kakvo veličanje ustaštva. GNK Dinamo promovira politiku pozitivne sportske kulture i jasnog ograđivanja od svih totalitarnih režima na svim utakmicama te se nadamo da ovakvih oblika neprikladnog ponašanja više neće biti na hrvatskim stadionima, naglašavaju iz GNK Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade stižu osude

I iz Vlade stižu osude navijačkih izgreda kojima su ovaj put i sami svjedočili ministar pravosuđa Ivan Malenica te glasnogovornik Vlade Marko Milić.

– Osuđujemo takvo neprimjereno navijačko skandiranje koje predstavlja negaciju sporta i čini štetu hrvatskom nogometu, ali i svim ostalim navijačima koji su došli gledati utakmicu u normalnom ozračju. Na policiji je dalje da postupa sukladno zakonu, poručio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Kako stati na kraj?

Zasad je sigurno da će kažnjen biti – Dinamo, o čemu će idućih dana odlučiti disciplinski sudac. U HNS-u objašnjavaju, u ovakvim situacijama čine sve ono što u sličnim situacijama radi FIFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Navijači jedinu odgovornost koju osjećaju, osjećaju prema svome klubu. I upravo se klubovi trebaju puno više uključiti. Kako god, to su njihovi navijači i kada naprave nešto dobro i lijepo čega je dosta ali isto tako trebaju se uključiti i kada je nešto što nije dobro ili lijepo, kazao je voditelj Odjela za sigurnost HNS-a Jurica Jurjević.

Ovakve scene sve su češće na navijačkim tribinama. Može li im se i kako stati na kraj?

– Radi se o širem društvenom problemu ne samo nogometnom. Dobro, nogomet je najveći poligon za slanje poruka kako dobrih tako i loših, činjenica je da ćemo se svi malo više morati uključiti u to. Da se njih osvijesti da s ovakvim ponašanjem štete samo klubu sebi i u konačnici cijeloj republici, dodao je voditelj Odjela za sigurnost HNS-a.

Dok se čekaju kazne za počinitelje – posljedice takvih incidenata na vlastitoj reputaciji već osjeća – hrvatski nogomet, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.