Vahid Halilhodžić: ”Hrvatska mora probuditi, s većim ambicijama igrati u Parizu, a ne vaditi se stalno na izostanak Luke Modrića”

Foto: fah

Bivši trener Dinama, Vahid Halilhodžić, inače izbornik Maroka, također je komentirao težak poraz Vatrenih u Portugalu u sklopu 1. kola Lige nacija. Hrvatska je bez kapetana Luke Modrića doživjela debakl, bilo je 4:1 za Portugalce, a moglo je biti i gore.  Najavio je iskusni stručnjak i formalnu reprizu finala SP-a između Francuske i Hrvatske večeras u Parizu, a u sklopu 2. kola Lige nacija, natjecanja koje Hrvatskoj baš i ne leži previše. Recimo kako Vatreni nikad dosad nisu uspjeli pobijediti Francusku, a igrali su šest međusobnih susreta, izborili smo tek dva remija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nažalost, tog dana u Portu, Santoseva reprezentacija bila je potpuno dominantna, iznimno superiorna Hrvatskoj. Mogla je Hrvatska i teže stradati”, poručio je Halilhodžić.

Na pitanje zašto su europski prvaci toliko nadigrali svjetske doprvake Halilhodžić je odgovorio:

”Teško mi je sad ovako izdaleka govoriti zbog čega se tako nešto dogodilo. Znam da bi se mogao tražiti neki alibi u ovoj kompleksnoj situaciji oko koronavirusa, ali svima je tako, tu nema nikakvog alibija. Da, natjecateljska razina svih reprezentacija i igrača je niža nego obično, ali vrijedi za sve, tako da se o tome ipak ne može raspravljati, niti se na to Hrvatska može izvlačiti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti drugi na svijetu velika je obveza…

”Hrvatska je viceprvak svijeta. Sjajno je to, ali isto tako to je velika obveza! Biti drugi na svijetu znači da moraš izgledati kao drugi na svijetu! Taj imidž se treba čuvati u svakoj utakmici. Jer ugled se u nogometu brzo gubi. Držim da je poraz Hrvatske u Portugalu velika, velika opomena za Dalićevu vrstu”, kazao je Halilhodžić u razgovoru za Sportske novosti

Je li doista Modrićev izostanak toliko pogodio Vatrene, toliko im nedostajao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Da, naravno da je neigranje lidera momčadi kao što je Modrić hendikep, ali život teče dalje, niti to ne može biti nikakav alibi. Pa svi znamo da će Luka Modrić danas-sutra prestati, da više neće biti reprezentativac. To je logičan slijed, tako to ide u nogometu. Nepotrebno je stalno pričati o Modriću, vaditi se na njegovo neigranje. Jer, uskoro će stići dani kad njega neće biti u reprezentaciji. Zato se Hrvatska mora probuditi, razmišljati o vremenu kad ga neće biti, mora o tome razmišljati, a ne nakon poraza govoriti o tome da ga nije bilo.”

I još nešto od ”Vahe”…

”Upozorenje je ovaj poraz, tako uvjerljiv poraz protiv Portugala. Znate, kad se zareda s porazima, kad se izgubi samopouzdanje, a onda posljedično i međusobno povjerenje, kad se izgubi pobjednički mentalitet koji godina vlada u Hrvatskoj reprezentaciji, teško se vratiti. Nekoliko poraza i eto problema, gubiš ono što si imao i ‘comeback’ je strahovito težak, dugotrajan, ponekad se i ne dogodi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba s Njemačkom…

”Sjetite se Njemačke i Svjetskog prvenstva u Brazilu, gdje je Elf dominirao. Nakon toga je stigao rez u toj reprezentaciji, Löw je htio pomladiti momčad, tri-četiri igrača su se oprostila. Sljedećih godinu dana kao prvak svijeta Njemačka je imala katastrofalne rezultate. Hrvatska je sad u vremenu u kojem mora jako dobro sve analizirati. Ne smije se dopustiti nemir, nezadovoljstvo, sumnja… jer onda se nepovratno gubi samopouzdanje, ali i borbeni mentalitet. Vidim da se nakon utakmice s Portugalom govorilo o pristupu. Pa, nije pristup kao električna utičnica, upališ i isključiš po volji. Znamo svi da hrvatski igrači imaju ogromnu odanost prema nacionalnom dresu, a to je, vjerujte, jedna od najvećih snaga te selekcije, godinama. To se nikako ne smije izgubiti, a može se izgubiti s nekoliko poraza, a naročito uvjerljivim porazima.”

Kako protiv Francuske?

‘Francuska protiv Švedske nije pružila neku veliku igru. Ali su pobijedili… Zapravo, Francuska tako često igra i dobiva. Na iskustvo. To je sustav koji je uveo Didier Deschamps. Rekao bih da je to onaj poznati ‘talijanski sustav’ u kojem je najvažniji rezultat. Čak bih kazao da je igra u nekom drugom planu. Francuska je reprezentacija jako iskusna, bez obzira što su sad pozvani i neki mladi igrači. Međutim, Francuska uvijek zna što želi”, smatra Halilhodžić, uz dodatak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Hrvatska ne smije izgledati kao u Portugalu, jer će onda opet loše završiti. Dalićeva reprezentacija u Parizu mora ući u utakmicu s mnogo većim ambicijama, s mnogo većim žarom, ali i s mnogo većom disciplinom nego što je to bilo u Portu. Samo tako može nešto napraviti protiv Francuske, samo tako… Da, Francuska je favorit protiv Hrvatske, to stoji, ali ja nikako ne bih otpisivao Dalićeve momke, ne mora značiti da će Francuzi danas pobijediti. Ali Hrvatska mora biti na mnogo većoj razini nego što je to bila u Portugalu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.