‘Vatrenima će u Rusiji biti lakše igrati nego u Hrvatskoj – tužna je to i nenormalna istina i stvarnost’

Foto: fah

“Nije to normalno napisati, jer zvuči prilično nenormalno, no plasman hrvatskih nogometaša na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. bit će jedan od najvećih sportskih pothvata u Hrvatskoj ove godine. Zato što je sve oko nogometne reprezentacije toliko izokrenuto da nam je sve to nenormalno postalo sasvim normalno”, piše u komentaru glavnog urednika Sportskih novosti Maria Zorka koji prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je još na početku kvalifikacija izgledalo sasvim “normalno”, da momčad krcata zvijezdama iz Lige prvaka i najjačih europskih klubova, koje sve ne stanu u sastav, rutinski odradi pohod do prvog mjesta u skupini, rezultatski je zakomplicirao poraz na Islandu.

Poslije toga šoka u nadoknadi svaki bod do kraja kvalifikacija postao je presudan, ne samo za prvo mjesto i izravni plasman, nego i za drugo mjesto i dodatno pripetavanje.

Bez obzira na kiks na Islandu, igračima i stručnom vodstvu reprezentacije ne može se osporiti da daju svoj maksimum da stignu do Rusije. Bog kao da ih je stavio na najveće kušnje – morat ćete i dolinom smrti proći da ugledate Rusiju i dođete tamo gdje po sportskim kvalitetama i loptačkim umijećem pripadate, na SP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je dosad u kvalifikacijskoj skupini odigrala sve četiri domaće utakmice u potpuno nenormalnim, a posljednju protiv Kosova u neregularnim uvjetima.

Protiv Turske i Islanda moralo se igrati pred praznim tribinama za što su zaslužne ciljane skupine s javno proklamiranim planom “dabogda sve izgubili” i nasilnom, agresivnom strategijom i petokolonaškim metodama da Vatrene izbace iz natjecanja.

Stvorena je psihoza da će prva domaća utakmica pred otvorenim tribinama biti i posljednja, pa je treći, možda i najvažniji meč kvalifikacija, protiv Ukrajine, odigran pod policijskom opsadom Maksimira i uz najviše mjere osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta domaća utakmica protiv Kosova protegnula se zbog prvih jesenskih oborina, na ruini od stadiona i terena, na dva dana. U razmaku od samo dva dana Vatreni moraju odigrati ključno gostovanje kod Turske i imperativno napasti za pobjedu jer gubitak već dva boda vodi u potpuno neizvjesnost do posljednje minute kvalifikacija u Ukrajini.

Izvan terena, ljetos je isproducirana hajka “izbacite kapetana Modrića”, javni linč i kampanja da se Luku ljudski i moralno “sahrani” i ukloni iz reprezentacije. To je trebao biti udarac na Vatrene od kojeg se nemoguće oporaviti, u što nas je mogao uvjeriti Modrićev značaj i njegov učinak u dvodnevnom kosovskom boju u Maksimiru.

Postalo nam je i normalno da se okupljanja reprezentacije i dolazak igrača u Hrvatsku koristi da ih se privodi na saslušanja, da dan prije utakmice satima daju iskaze u sudnici, da nam je vrišteći nametnut krimen da ta reprezentacija nije naša, da se ne smijemo radovati uspjesima Hrvatske, a naviknuli smo se i da je normalno da HNS ima predsjednika kojeg nikad nema…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svemu tome “normalno” je da je Hrvatska vodeća u kvalifikacijskoj skupini, da igrači i izbornik sve drže u svojim rukama i ovise samo o sebi.

I da mogu biti sigurni da je normalna, a tiha i utišana Hrvatska uz njih i da jedva čeka novu pobjedu i proslavu plasmana na Svjetsko prvenstvo. I možemo biti zahvalni da nas takve problematične i “nenormalne” FIFA i dalje trpi.

Na najvećoj svjetskoj sceni, u dalekoj Rusiji, bit će im lakše igrati nego u svojoj Hrvatskoj, jer naši igrači na SP-u će biti u svom prirodnom okružju, na vrhunskim stadionima i u ambijentu nogometnog spektakla. To je tužna nenormalna istina i naša “normalna” stvarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.