Već znana priča: HNS je prijavio već poznati FARE

Hamburg, 19.06.2024. - Atmosfera na stadionu uoči utakmice 2. kola skupine B nogometnog Europskog prvenstva između Hrvatske i Albanije. Na fotografiji navijači. foto HINA/ Damir SENČAR/ es

HNS-u je stigla obavijest UEFA-e da ga je FARE prijavio za rasizam i diskriminaciju. Kad to bude službeno komunicirano, HNS će dobiti vrijeme da se očituje, nakon čega će UEFA odlučiti o eventualnoj kazni. FARE je prijavio povike “Ubi Srbina”, kao i “Srbe na vrbe”, iz čega su Srbi već napravili veliku priču, a na meti su Albanski i Hrvatski savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su povici koje su uzvikivali albanski navijači smješteni iza jednog gola i jako su se čuli. Očekivali su, budući da su to radili na hrvatskom jeziku, da će se naši prikloniti, prihvatiti i proširiti na cijeli stadion, međutim to se nije dogodilo. Samo mali dio Hrvata se pridružio. Na tome će HNS temeljiti obranu, doznaju Sportske novosti.

> Kustić o ‘Ubij Srbina’: Neka UEFA dokaže da je tako bilo

“Mislim da smo objektivni kad kažemo da se to nije izraženo čulo od naših navijača, iako smo svjesni koliko je to teška stvar politički i na svaki drugi način. Kad se ranije događalo, muški smo stali i rekli – je, dogodilo se. Međutim, sada bi nam bilo krivo i nećemo nikome dopustiti da nam to pripiše”, rekao je HNS-ov voditelj odjela za prevenciju i osiguranje.

” Naši iz policije prije utakmice oduzeli su hrvatskim navijačima značajan broj šalova i majica nedozvoljenog sadržaja. Posebno me raduje što ništa od toga nije iz klupskih navijačkih skupina, dakle ultrasa, nego od naših ljudi iz inozemstva koji se vade da nisu znali. Maksimalan je napor napravljen, istjerat ćemo do kraja to da dokažemo kako nije bilo nikakvog velikog niti organiziranog kršenja propisa od strane hrvatskih navijača”, dodaje Jurjević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Stevanović tvrdi da nitko iz FARE-a nije bio na utakmici: Evo zašto mu javnost baš i ne vjeruje

Mreža FARE je mreža uspostavljena za suzbijanje diskriminacije u europskom nogometu. Mreža je uspostavljena u Beču, Austrija, u veljači 1999. nakon sastanka skupina nogometnih navijača, sindikata nogometaša i nogometnih saveza. Zoran Stevanović je glavni čovjek hrvatskog ogranka FARE-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.