Velika konkurencija: Tko je najbolji hrvatski nogometaš svih vremena, Luka Modrić, Davor Šuker, Zvone Boban…?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija od svoje samostalnosti do danas imala je sreću da su uvijek u njenim redovima igrali više ili manje vrhunski nogometaši, posebno se to odnosi na generaciju prvih Vatrenih, iz devedesetih te aktualno generaciju predvođenu Lukom Modrićem. Naravno, igrao se u Hrvatskoj nogomet i pod komunističkom čizmom, igrali su Hrvati tada i bili sjajni. Igrao su Franjo Mara Wolf, igrao je Bernard Vukas, igrali su Stjepan Lamza, Zambata, Frane Matošić, igrao Ico Hitrec. Konkurencija je to u kojoj se nije lako odlučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, potaknuti novim velikim uspjehom hrvatskog nogometa, koji je došao na krilima višestrukog prvaka Europe Luke Modrića, mnogi se ipak trude napraviti kakve takve usporedbe. Tko je najbolji hrvatski nogometaš svih vremena?

S obzirom na nevjerojatan kontinuitet, a posebno s obzirom na rezultate u posljednje tri godine, Luka Modrić je za mlađu generaciju bez premca. Međutim, starija se ipak generacija s time neće složiti, dio njih još uvijek živi u šezdesetima, opijena jedinim hrvatskim klupskim europskim trofejem, Kupom velesajamskih gradova iz 1967. Bila je to sjajna Dinamova generacija, koja u Jugoslaviji, s obzirom na željezni komunistički režim, nije imala pravu šansu, zato je pokorila Europu.

Sjetit će se mnogi Bajde Vukasa, Joška Skoblara, Dražana Jerkovića, Mare Wolfa, koji je nakon gašenja Građanskog igrao za Dinamo i bio najbolji strijelac plave poslijeratne generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Davor Šuker, Hrvat je ovjenčan titulom najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva. Šukerman je 1998. godine u Francuskoj zabio čak šest pogodaka i ponio zlatnu kopačku. Nema Hrvata kojem je to pošlo za rukom. Hrvatska j te 1998. osvojila broncu, kapetan te slavne generacije bio je Zvonimir Boban, čovjek s karizmom, kojem medalja sa SP-a daje dodatnu težinu. Šuker ili Boban? Ili ipak možda Modrić, sasvim sigurno najbolji hrvatski klupski igrač svih vremena? Ono što je Luki uspjelo s Realom niti jednom Hrvatu nikada s niti jednim drugim klubom nije uspjelo.

Da je Luka Modrić najbolji hrvatski nogometaš svih vremena slažu se bivši izbornici Vatrenih, Igor Štimac i Miroslav Ćiro Blažević, dok Otto Barić, koji je Vatrene vodio na Euru 2004., smatra da je to ipak bio Joško Skoblar, koji uspio u sezoni u Francuskoj zabiti više od 40 golova.

“Jedan od najvećih, ali ne bih baš rekao i najbolji. Uvijek smo imali velike igrače. Gledajući kvalitetu i personality, po meni su Boban, Prosinečki i Šuker ispred”, rekao je bivši hrvatski izbornik Zlatko Cico Kranjčar za goal.com/hr. Inače Kranjčar je Vatrene vodio na SP-u 2006.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni Slaven Zambata ima svog favorita, iako cijeni Luku, Zvonu, Davora…:”Luka je sjajan, u rangu je Prosinečkog, Bobana, Šukera i Vukasa. Pa i Skoblara. Međutim, za mene je najbolji Željko Perušić iz Dinama…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.