Veliki projekt ili: Dinamu treba novi stadion samo ako će na njemu biti navijača!

Foto: fah

Nakon nesretnog poraza u Lisabonu od Benfice u osmini finala Europske lige i nakon sjajne europske sezone Dinamo je itekako napunio svoju blagajnu, ali i ponovno pridobio navijače kojih je, zahvaljujući europskim pobjedama, na utakmicama sve više. Nažalost, za sada samo u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je bit. Naime, poslije europskih uspjeha prema svemu sudeći, a kako smo već pisali, slijedi rasprodaja. Prije svega dovoljno je reći odlazi samo srce ove momčadi Dinama, glavni motor plave momčadi, Dani Olmo. Bez Katalonca Dinamo, barem u prvo vrijeme, neće biti ista momčad, a onda će se teško iduće sezone ponoviti europska modra bajka. U slučaju da izostane europski rezultat Dinamo će ponovno potonuti u prosječnost, taman kad se na obzoru pojavila okosnica momčadi s europskim štihom, koja bi mogla u nekim okolnostima i kroz sezonu, dvije i puno više, kreće stara, dobro uhodana praksa, prodaja. Neminovnost s kojom se suočavaju hrvatski klubovi, pa i Dinamo.

Istovremeno, s europskim Dinamom krenula je ponovno i priča o europskom stadionu u Zagrebu, koji navodno neće imati veze s nacionalnim stadionom o kojem se puno govorilo poslije sjajnih rezultata hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošle godine a malo ili ništa napravilo. Hoće li Dinamo, uz ”malu pomoć Grada”, krenuti u pothvat izgradnje novog stadiona?

Kako smo već pisali na Božićnom domjenku Mirko Barišić najavio je nešto slično: ”Mogu vam reći da će Dinamo uskoro graditi stadion…” Nekoliko mjeseci nakon toga Barišić je bio još odlučniji: ”Dinamo je odlučio investirati u stadion i to je poprimilo ozbiljan ton. Ali, mi ni u jednoj varijanti to ne možemo riješiti bez Grada, to ide malo sporije i nadam se da će uskoro doći do neke odluke. Jer, prijeti nam da bude naš stadion zbog sigurnosti bude zatvoren, to nam ozbiljno visi nad glavom”, kazao je Barišić nakon Skupštine, pišu Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ozbiljno se razmišlja o gradnji stadiona, što je, dakako, pozitivna vijest, pod uvjetom da se ponovno ne radi o spinu o kojem će se govoriti tek nekoliko tjedana, mjeseci, a onda će sve stati do neke nove prilike. Međutim, da bi Dinamu trebao stadion treba mu i momčad, ovakva, ili još jača, kakvu smo gledali ove sezone u Europi. Dinamu treba novi stadion pod uvjetom da će na njemu biti navijača, a navijača će biti samo ukoliko će Modri u Europi predstavljati ozbiljnu prijetnju i nekim poznatijim klubovima, poput, primjerice, Benfice. Malo bi koga zanimala momčad koja bi ispala u pretkolu Lige prvaka, pa onda i u play – offu Europske lige. Dinamovo proljeće mora postati praksa, a ne slučajnost, mit na koji se čeka pola stoljeća.

Dinamo će, dakle, prodavati, a novac od prodaje uložit će u stadion. Pametno ili ne, za sada jedina mogućnost, tvrde mnogi, U svakom slučaju radi se o rizičnom pothvatu. Maksimir sve teže ispunjava UEFA-ine sigurnosne kriterije, Dinamo mora pronaći neko rješenje, međutim, kakvo i koliko će to koštati? Puno je vremena trebalo da Dinamo poslije razočaravajućih europskih sezona stvori ozbiljnu i konkurentnu momčad, sposobnu za europski iskorak. Navodno postoji i skica, to je Rapidov stadion, koji ima 28 tisuća mjesta i stajao je oko 50 milijuna eura, to je polazna točka ove ideje, pišu Sportske novosti te tvrde kako bi takav pothvat bio životno djelo Mirka Barišića, koji je s Dinamom u proteklih pola stoljeća prošao gotovo sve, a o čemu je nedavno govorio i u emisiji TV Bujica.

Pitanje je hoće li Dinamo sam krenuti u izgradnju stadiona ili će uzeti kredit, EU poticaje, sponzora… Puno je za sada nepoznanica, možda bi ipak trebalo pričekati, godinu – dvije, pokušati zadržati momčad na okupu, napraviti još jedan europski korak naprijed te onda tako ojačan Dinamo krenuti u pothvat o kakvom se do prije desetak godina javno nije smjelo ni govoriti? Zašto Dinamo ne bi i iduće sezone, uz pravo pojačanje, pritom ne mislimo na gomilanje igrača već dovođenje jednog pravog igrača koji će doista odmah biti i istinsko pojačanje, mogao ponoviti ovakav podvig i ponovno se plasirati u osminu Europske lige? Zašto ne do europskog proljeća i kroz Ligu prvaka, u kojoj se jako puno zarađuje? Zašto vjerovati? Praška Slavia pokazala je put…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.