Veliki skandal potresa belgijski nogomet: Ivan Leko na policiji, glavne mete Dejan Veljković i Mogi Bayat, pretres kuća i u Srbiji…

Foto: fah

Da skandali nisu specijalnost samo Hrvatske i hrvatskog nogometa pokazuje slučaj u Belgiji. Naime, velika afera potresa belgijski nogomet, a tamošnji mediji gotovo iz sata u sat donose nove pojedinosti, jutros nakon 10 sati policija je privela iranskog biznismena francuske putovnice Mogija Bayata radi navodnog pranja novca. Nažalost, u policiji je na ispitivanju završio i hrvatski trener, koji trenutno sjedi na klupi Club Bruggea, Ivan Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna meta policije nije hrvatski trener već uz Bayata je glavni cilj Dejan Veljković, kojeg policija sumnjiči za namještanje utakmica. Belgijski mediji tvrde kako je Leko dobro povezan s Veljkovićem, baš kao i neki belgijski suci.

Prema pisanju belgijskih medija policija je rano jutros pretražila 44 kuće, pretraženo je i 13 kuća u inozemstvu, točnije na Malti te u Francuskoj i Srbiji.

Kao navodi portal Goal.com/hr jedan se dio istrage odvija i u nekim klubovima, poput Kortrijka, no u klubu ne znaju s čim su točno povezani, a posjetila je policija i Oostende, Genk, Lokeren i Anderlecht! U cijelom procesu sudjeluju čak 184 policajca. Drugim riječima, radi se opsežnoj operaciji, koja je već sada dosegla međunarodne razmjere i postala međunarodni skandal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Mogi Bayat je inače direktor prvoligaša Charleroija te najmoćniji agent u belgijskom nogometu koji je surađivao s gotovo svim belgijskim klubovima, a među njima je i Anderlecht, čiji je bivši trener Herman Van Hoolsbeck također priveden u postaju. Kako smo već spomenuli Leko trenutno trenira Club Brugge, dakle, jedan od najmoćnijih klubova u Belgiji. Club Brugge je surađivao s Bayatom, a navodi se u belgijskim medijima da je Leko inače Veljkovićev prijatelj, kao i dva nogometna – Sebastien Delferiere i Bart Vertenten.

Federalni tužitelj Wenke Roggen je potvrdio kako je Leko UHIĆEN te da su istrage o pranju novca i namještanju utakmica odvojene. Hrvatski trener iz kreveta je izvučen rano ujutro, naravno, trening njegovog kluba vodi netko drugi, piše  portal hln.be.

Foto: Snimka zaslona

List La Meuse tvrdi da su pod povećalom tri Bayatova (Trebel, Oulare i Preud’homme) i tri Veljkovićeva transfera (Janković, Kosanović i Mladenović).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom skandala koji potresa belgijski nogomet oglasio se i Lekin klub, Club Brugge:

“Club Brugge potvrđuje da je u sklopu velike istrage posjećen i naš ured. Maksimalno surađujemo s istragom, a Leko nije u klubu danas, no ispitan je u istu svrhu. U slučaju službenih novosti, podijelit ćemo ih s vama.”

Brat glavnog osumnjičenika, Mehdi Bayat, inače trener Charleroija, komentirao je aferu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tek sam sad čuo vijesti, nemam pojma o ničemu, a samo znam da Charleroi nema veze s ničim te da nismo pod istragom.”

Istraga seže i do klubova izvan Belgije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.