(VIDEO) Američki komičar odgovorio francuskom veleposlaniku koji ga je napao jer je rekao da je Afrika dobila svjetsko prvenstvo

Foto: snimka zaslona

Američki komičar južnoafričkog porijekla Trevor Noah branio je u četvrtak svoju šalu da je ”Afrika osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo”, nakon što ga je kritizirao francuski diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komičar Daily Showa komentirao je u svojoj satiričnoj emisiji pobjedu Francuske nad Hrvatskom i osvajanje najvažnije nogometne nagrade.

Više od pola Francuske reprezentacije ima afričke korjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski ambasador u SAD-u Gerard Araud optužio je komičara da negira njihovu ”francuskost” tako što ih je nazvao Afrikancima, piše BBC.

”Ovo, čak i u šali, legitimira ideologiju da biti Francuz znači biti bijelac”, rekao je Araud u pismu Noahu.

”Školovani su u Francuskoj, ovdje su naučili igrati nogomet, i oni su Francuski građani. Oni su ponosni na svoju zemlju, Francusku!”, zaključio je veleposlanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daily Show je objavio snimku na kojoj Noah čita pismo i otvoreno raspravlja o tome kako bi se trebao slaviti afrički identitet igrača.

Noah kaže kako razumije veleposlanikovu perspektivu i drži da se njegov komentar mogao protumačiti kao ”pridruživanje napadu” francuskih ultradesničara.

No, komičar je raspravu zaključio rekavši da se njegova izjava mora staviti u kontekst: ”Kada kažem da su ‘Afrikanci’, ne odričem im pravo na francuski identitet, nego ih samo uključujem u moj, afrički”.’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijekanje te dualnosti je nešto s čime se nikako ne slažem, istaknuo je Noah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.