(VIDEO) BBB evakuirali bebe iz Petrove, Peternel se pita: ‘Gdje su sada sve te ženske udruge na koje se troši javni novac?’

Foto: snimka zaslona, montaža narod.hr

“Bebe u šatorima! BBB prenose dječicu! Gdje su sada sve te ženske udruge , Solidarne, Babe i sigurne kuće na koje se troši javni novac?
Spasime spašava sebe u izolaciji?”, objavio je igor Peternel na svom Facebooku podsjetivši na vrijednost hrvatskih navijača, a ujedno i na nejavljanje brojnih ženskih udruga financiranih javnim novcem, koje su u ovoj situaciji nisu pojavile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potresu je oštećena zgrada Klinike za porodništvo u Petrovoj ulici pa je ocijenjeno da nije sigurna te da rodilje i novorođenčad treba evakuirati.“BBB i Hrvatska vojska zbrinjavaju tek rođene bebe i mame! Ovo je prava slika navijača, ne samo naše grupe nego svih grupa u Hrvatskoj!”, poručili su s Instagram stranice Maksimirski sjever.

Doc. dr. sc. Trpimir Goluža objavio je i snimku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve su udruge koje je Peternel spomenuo?

Zaklada Solidarna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakladu za ljudska prava i solidarnost, “Solidarna“, osnovalo je 55 pojedinaca i udruga “kako bi podržala građansko djelovanje na promociji i zaštiti ljudskih prava”, naveli su, a predstavljena je 10. prosinca 2015. u Zagrebu povodom Dana ljudskih prava.

U zakladi Solidarna okupili su se uglavnom pojedinci okupljeni oko inicijative Kulturnjaci2016.

Individualni osnivači Zaklade: Dražen LalićTomislav Tomašević, Vedran Horvat, Vesna Teršelič, Ivan Zidarević, Viktor Vučetić, Teodor Celakoski, Tomislav Domes, Bernard Ivčić, Tin Gazivoda, Mladen Majetić, Igor Roginek, Ivana Zanze, Nadežda ČačinovičUrša RaukarVili Matula, Nicole Kwiatkowski, Vanja Škorić, Berto Šalaj, Teodor Petričević, Petra Rodik, Gordan BosanacSandra Benčić, Ivan Novosel, Suzana Kunac, Nataša Škrbić, Nenad Zakošek, Ivan Blažević, Martina Horvat, Sanja Sarnavka, Dražen Hoffmann, Goran Jeras, Nives Miošić-Lisjak, Sara Lalić, Marina Škrabalo, Tea Škokić, Blaženka Sečkar, Vesna Mihoković PuhovskiNenad Puhovski, Zoran Grozdanov, Ilinka Serdarević, Silvia Žufić Dujmović, Sunčica Damjanović, Nataša Vajagić, Fani Bugarin Šoljan, Sniježana Matejčić, Jelena Berković i Mirjana Matešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacije zakladnici: Centar za građanske inicijative Poreč, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Dokumenta-Centar za suočavanje s prošlošću i udruga Terra.

Zakladna uprava Solidarne:
Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne uprave, aktivistica, dugogodišnja predsjednica udruge B.a.B.e.
* Mirjana Matešić, zamjenica predsjednice Zakladne uprave, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (nedobitna ustanova privatnog sektora),
* Zlata Paštar, profesorica u I. Gimnaziji Zagreb
* Nebojša Taraba, producent, osnivač i suvlasnik producentske kuće Drugi plan
* Vanja Škorić, pravnica, radi u Europskom centru za neprofitno pravo.

Zakladu Solidarna financira i norveška vlada. Izrael, Mađarska, SAD i Rusija praktično su onemogućile strane transfere tamošnjim nevladinim udrugama. Posve ispravno smatraju da se tim novcem financiraju aktivnosti koje vode destabilizaciji nacionalnih interesa za potrebe onih koji ih plaćaju, posebno putem medija.

Inicijativa Jelene Veljače potakla neutemeljene prozivke nestručnjaka na socijalne radnike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, građanska inicijativa “Spasi me” iza koje stoji glumica Jelena Veljače pokrenula je lani javne napade na rad Centara za socijalnu skrb i njihovih stručnjaka. Simpatizeri i aktivisti uključeni u inicijativu “Spasi me” krenuli su prozivkama zbog “nehumanosti, nepostupanja, nedovoljnu senzibiliziranost za potrebe žrtve”.

Nakon brojnih napada reagiralo je i Ministarstvo za demografiju upozoravajući da “djelovanje nestručnjaka i aktivizam na društvenim mrežama ukazuje na suštinsko nepoznavanje problema te kako to nije djelotvoran ni konstruktivan način unapređenja zaštite žrtava nasilja u obitelji”.

Hrvatska udruga socijalnih radnika naglasila je da “ne prihvaćaju direktno miješanje nestručnjaka u stručni rad socijalnih radnika”. Naveli su i da očekivanja i namjere osoba koje nemaju stručne kompetencije da kao članovi radnih skupina i na druge načine kreiraju djelovanje sustava socijalne skrbi ponižavajuće i apsolutno neprihvatljivo za svakog socijalnog radnika. “Javne prosudbe o lošem radu socijalnih radnika utemeljene na anonimnim i jednostranim komentarima, te osobnoj netrpeljivosti pojedinih osoba iz javnog života ne mogu i neće doprinijeti boljoj zaštiti žrtava obiteljskog nasilja, nego samo osobnoj promidžbi nekih pojedinaca”, upozorili su iz HURS-a.

Odluka suda da skrbništvo nad sinom pjevačice Severine preuzima djetetov otac Milan Popović ponovno je bila pokrenula aktiviste i članove Veljačine inicijative “Spasi me” izazvavši među njima bijes i ideje za novim prosvjedom u znak podrške pjevačici.

“Mi dakako ne znamo što se događalo u šest godina procesa ni što stoji u presudi, te s pravne strane ne možemo dati komentar. Ali, odvajanje djeteta koje je sedam godina živo zdravo i sretno od majke je krajnja mjera, koja je opravdana u slučaju zlostavljanja.”, ustvrdili su iz Inicijative Jelene Veljače čiju je organizaciju podržala zaklada Solidarna u kojoj je jedna od osnivačica Sandra Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.