(VIDEO) Kartelo o utakmici Sinđelić – Crvena zvezda: ‘Pupovac je protestirao kad su u Trpinji privodili osumnjičene za ratne zločine’

Foto: Snimka zaslona

Krešimir Kartelo, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, inače član stranke Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i dr. Zlatka Hasanbegovića,  gostovao je u emisiji TV Bujica, urednika i voditelja Velimira Bujanca. Jedna od tema emisija bila je i odgođena utakmica u Trpinji između NK Sinđelić i Crvene zvezde. Utakmica se trebala igrati  igrati na dan kada se obilježava obljetnica smrti jednoga od zapovjednika obrane Vukovara  i jednog najvećih heroja Domovinskog rata – Blage Zadre. Naravno, da je zbog te ”slučajnosti” termin utakmice shvaćen kao provokacija. Iako mediji tvrde kako se utakmica trebala igrati povodom 90. obljetnice postojanja kluba, to nije točno. Naime, 16. listopada nije osnovan NK Sinđelić. Sinđelić je osnovan 2. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je do otkaza, za sada ”samo odgode”, utakmice došlo nakon intervencije iz Zagreba, a protiv odgode utakmice, tvrdi Bujica, bio je i pokušao intervenirati Milorad Pupovac, jedan od čelnika SDSS-a, stranke koja je u koaliciji na nacionalnoj razini s HDZ-om Andreja Plenkovića.

Krešimir Kartelo o provokaciji i odgodi utakmice Sinđelić – Crvena zvezda: ‘Milorad Pupovac snažno je protestirao kad su u Trpinji krenula privođenja osumnjičenih za ratne zločine’

Podsjetimo, Trpinja je selo s većinskim srpskim stanovništvom i svega je na par kilometara udaljenosti od Vukovara, iz Trpinje je 1991. kretala i agresija na Hrvatsku, na Vukovar.  Jedan od heroja Trpinjske ceste bio je i Blago Zadro. Dakle, iz Trpinje kretali su žestoki tenkovski napadi prema Trpinjskoj cesti i Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Kartelo, uz činjenicu da je političar, zapravo je poznat i s nogometnih tribina, komentirao je odgodu utakmice u Trpinji 16. listopada između NK Sinđelić i veterana Crvene zvezde:

“Nije Sinđelić prvi klub koji je zvao veterane Crvene zvezde, oni su već igrali na podučju Vukovrsko-srijemske županije, nije ovo prvi puta”, rekao je Kartelo i dodao: ”Obljetnica Sinđelića je u kolovozu, a ne u listopadu. Pravo prezime Sinđelića je Rakić. Svakako se može pretpostaviti da se radi i provokaciji. Ako me pitate kao navijača onda mogu ovako reći smatra se da je objava rata Hrvatskoj bila aneksija Baranje, tenkovski upad u Baranju, međutim, koliko ja znam nikad službene objave rata nije bilo pa je onda slobodno govoriti i tumačiti na način da se pretpostavi kako je početak Domovinskog rata počeo na Maksimiru, nikad odigranom utakmicom Dinamo – Crvena zvezda 13. svibnja 1990. godine…”

Kartelo je rekao kako ne postoje zakoni kojim se može zabraniti Zvezda, ali iz sigurnosnog aspekta, s obzirom kako se se preko društvenih mreža organizirale hrvatske navijačke skupine kako bi dočekale ozloglašene Delije i Crvenu zvezdu, se utakmica mogla i morala odgoditi, kao što se i odgodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Naravno, to se može tumačiti kao dobar razlog, nažalost, u povijesti bilo je vrlo često i zloupotreba takvih presunkcija pa su hrvatski navijači vrlo često ostali na zapadnoj strani granice kada su njihovi sportski klubovi ili čak reprezentacija trebali potporu s one strane Dunava, ali dobro, to je neka druga tema. Ovdje je vrlo zanimljiva jedna stvar koju sam čuo, a to je vezano za Milorada Pupovca, sjetit ćete se možda prije tri – četiri godine kada su krenula privođenja osumnjičenih za ratni zločin u Trpnji Milorad Popovac snažno je protestirao zbog načina na koji je hrvatska policija privela te ljude. Zamislite, došli su naoružani i priveli su te ljude i odveli ih u kolima. Zbog toga se zgražao, zbog toga je reagirao. Ovdje je najžalosnije, najtužnije u cijeloj toj priči što Milorad Pupovac u takvom ponašanju za sebe prepoznaje korist. To je nešto nevjerojatno.On je zapravo taj koji svojim političkim potezima svojoj zajednici koju predstavlja poručuje da budite takvi, skandalizirajte kad privodimo ljude osumnjićene za ratni zločin nad Hrvatima u Hrvatskoj. On blagoslivlja devijacije unutar svoje nacionalne zajednice…”, poručio je Kartelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.