(VIDEO) Nakon drame u finalu protiv Kanade Švedska osvojila naslov svjetskog prvaka u hokeju

Foto: fah

Hokejaši Švedske osvojili su svoj deseti naslov svjetskog prvaka nakon što su u nedjeljnom finalu SP-a Elitne skupine u Koelnu svladali Kanadu sa 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 0-0. 1-0) u raspucavanju, u kojem je junakom pobjede postao vratar Henrik Lundqvist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajni vratar New York Rangersa tako je na najbolji način izliječio frustracije koje doživljava na klupskoj razini. U finalu je obranio 42 od 43 udarca kanadskih hokejaša tijekom 60 minuta osnovnog dijela utakmice i još 20 minuta produžetka, u kojem su oba čuvara mreže briljirala. Tako je i kanadski vratar Calvin Pickard skupio 40 obrana.

Šveđani su sretno došli do vodstva u posljednjim trenucima prve trećine, kad su imali igrača manje na ledu, a gol je pripisan Victoru Hedmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanada je izjednačila već u drugoj minuti druge trećine, a u situaciji s igračem više najbolje se pred Lundqvistom snašao Ryan O’Reilly. No, od tog trenutka Lundqvist i Pickard su zaključali svoja vrata pa je odluka o naslovu pala u raspucavanju.

Briljantan je bio Henrik Lundqvist koji je obranio udarce MacKinnona i Pointa, a O’Reilly je pogodio vratnicu. S druge strane, u prve tri serije Pickard je obranio samo udarac Nylandera, da bi potom Backstrom i Ekman-Larsson uspjeli poslati pločicu u mrežu. Landeskog je u četvrtoj seriji mogao donijeti slavlje Šveđanima, ali je promašio. No, neizvjesnost je kratko potrajala, jer se i Marner poveo za suigračima, propustio realizirati penal pa je slavlje Šveđana moglo početi.

Kanađani su imali priliku osvojiti treći uzastopni naslov, što im nije uspjelo 65 godina, i sa 27 zlatnih odličja se izjednačiti s Rusijom kojoj su upisani i naslovi osvojeni pod zastavom SSSR-a. Šveđani su osvojili svoj deseti naslov, a prvi nakon 2013. godine, kada su u finalu odigranom u Globe Areni u Stockholmu svladali Švicarsku sa 5-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.