(VIDEO) Sramotno ponašanje Grobara: Ponovno veličali ratnog zločinca Ratka Mladića

Foto: snimka zaslona

Košarkaši Partizana izborili su majstoricu polufinala doigravanja ABA lige nakon što su u subotu u drugoj utakmici kao domaćini u dvorani “Aleksandar Nikolić” svladali Crvenu zvezdu sa 70-67 (34-27).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Grobari, navijači Partizana na utakmici su veličali ratnog zločinca Ratka Mladića.

Tko je Ratko Mladić i kada će mu biti izrečena pravomoćna presuda?

„Srpski general Ratko Mladić, medijski nazivan balkanskim mesarom, čiji su zločini bili ključni argument za osnivanje Haaškog suda, je u vrijeme njegova zatvaranja stigao tek do prvostupanjske presude, s izgledima da zbog zdravstvenih razloga ne dočeka pravomoćnu presudu. I uopće nije optužen za zločine u Hrvatskoj.“ – istaknula je lani na znanstvenom skupu HAZU o djelovanju Haškog suda novinarka i publicistkinja Višnja Starešina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višnja Starešina: Haški sud je za međunarodnu zajednicu bio moćno sredstvo upravljanja državama bivše Jugoslavije

Ratko Mladić rođen je u selu Božanovići u blizini Sarajeva. Završio je vojnu školu te vojnu i oficirsku akademiju, nakon čega, 1965. započinje njegova karijera u JNA. Iste je godine postao članom Komunističke partije u kojoj je ostao do 1990.

Početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku, kao zapovjednik 9. korpusa JNA, dolazi u Knin sa zadaćom organizira paravojne snage pobunjenih Srba. Pod Mladićevim zapovjedništvom u rujnu 1991. 50 tenkova napalo je grad Šibenik. Uništeno je Kijevo, Vrlika, zaleđe Šibenika i Zadra. Zapovijedao je topničkim napadima na Šibenik, Zadar i Sinj. Mladićeve su postrojbe pomogle pobunjenim Srbima u masakru u Škabrnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19. rujna 1992. Jajce – uhvaćena radio poruka i naredba Karadžića zločincu Mladiću: ‘Sravni Jajce!’

Stvaranjem tzv. Republike Srpske iz postrojbi JNA nastaje „Vojska Republike Srpske“ te Mladić svoj „posao“ nastavlja u BiH. Na mjestu zapovjednika Vrhovnog štaba VRS ostaje do 1996., a u tom je vremenu vršen sustavan progon, etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom, s vrhuncem u Sebrenici, napadi na Sarajevo, Jajce itd.

Godine 1995. Haški sud ga optužuje za za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine. Bio je u bijegu sve do 2011., kada je uhićen u Srbiji. Tek prije nešto više od godinu dana, 22. studenog 2017. izrečena mu je prvostupanjska, nepravomoćna presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Tko je bio Ratko Mladić, pod čijim su zapovjedništvom vršeni najstrašniji zločini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nažalost, Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu Mladića tereti samo za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a ne i za one u Hrvatskoj, s vrhuncem u Škabrnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.