Više od 100 godina živi nogometna institucija: Zašto legende Hajduka bojkotiraju klub?

Foto: fah

Hajduk je sasvim sigurno sportska institucija, kako Dalmacije tako i Hrvatske, mnoga velika nogometna imena igrala su za Hajduk u prvih stotinu i šest godina postojanja. Kultni splitski klub preživio je dva velika svjetska rata, dva totalitarna režima, fašistički i komunistički, preživio je velikosrpsku agresiju.  Preživjet će i činjenicu da već 12 godina naslov prvaka nije stigao u Split.  Kako stvari trenutno stoje Splićani će čekati još jedno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim velikim klubovima veterani, legende kluba, posebno se cijene, dojam je kako to s Hajdukom danas i nije slučaj. Naime, nije bilo baš lijepo gledati poluprazno gledalište splitskog HNK-a tijekom svečane akademije koja je upriličena povodom 106. rođendana kultnog kluba.  Izostali su prijatelji kluba, navijači, bivši igrači koji su u bogatoj povijesti kluba gradili ime kluba te pronosili slavu splitskog sporta ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta. Razočarenje je, naravno, veliko, s obzirom kako su većinu mjesta popunili ljudi koji su u direktnoj vezi s Hajdukom, kao zaposlenici, čelnici, stručno vodstvo, aktualni igraći te visoki gosti koji uvijek zauzmu prve redove kad su svečanosti, a onda ih nije nigdje za vidjeti do neke nove svečanosti. Zašto nije bilo navijača,  manja je nepoznanica od činjenice da se dogodio tihi bojkot od strane veterana kluba. Naime, na svečanosti se pojavio tek bivši čelnik Hajduka Petar Lovrić, bio je to Goran Brajlo, Željko Mijač, Ante Ivković.

Iako je čelnik kluba, Ivan Kos, izrazio nadu da će se do idućeg rođendana stvari smiriti slučaj s legendarnim Vilsonom Džonijem pokazao je da to ipak neće ići tako lako. Puno će toga ovisiti o načinu na koji će se prema veteranima aktualna vrhuška postaviti u budućnosti, kako je krenulo neće biti dobro.  Veterani kluba dobrim su dijelom osudili način na koji je istupio Vilson Džoni prema aktualnom vodstvu kluba, no, to ne znači da se ne slažu sa sadržajem.  Iza izjave Džonija, kako tvrdi Ante Ivković, stali su mahom svi veterani, “ma gdje živjeli.”

Predsjednik Hajduka Ivan Kos pokušao je “stati na loptu” te je pokrenuo inicijativu koja bi trebala rezultirati sastankom veterana Hajduka na Poljudu s aktualnom vrhuškom kluba, što su veterani pozdravili, iako su dočekali s rezervom predsjednikovu akciju. Njihova je skepsa, kako tvrde, temeljena na iskustvu stečenom zadnjih više mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk bez navijača, konkretno Torcide, koja je žestoko osudila izjave Vilsona Džonija, nije kompletan Hajduk, ali i Hajduk bez legendi nije Hajduk kakvog ga svi žele, pa i oni koji ne navijaju za Hajduk. Naime, hrvatski nogomet bez Hajduka ne bi bio isti, kao što bi hrvatski nogomet bio puno siromašniji da se  u posljednjih 100 godina razvijao bez Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.