Wild Oats XI s rekordom pobjednik regate Sydney – Hobart

Foto: fah

Australska jedrilica Wild Oats XI pobijedila je s novim rekordom na jednoj od najprestižnijih svjetskih regata koja se 73. put jedrila od Sydneya do Hobarta na Tasmaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wild Oats XI sa skiperom Markom Richardsom je 628 nautičkih milja (1,163 km) između Australije i Tasmanije prošao za jedan dan, osam sati, 48 minuta i 50 sekundi, što je više od četiri sata brže od rekorda kojeg je prošle godine postavila jedrilica Perpetual LOYAL koja je ostvarila vrijeme jedan dan, 13 sati, 31 minuta i 20 sekundi.

Pobjeda Wild Oats XI još uvijek nije službena jer je drugoplasirana jedrilica LDV Comanche uložila protest.

“Cijela posada je oduševljena, ostvarili smo devetu pobjedu i to s novim rekordom. Ne vjerujem da će nam oduzeti pobjedu ili nas kazniti jer je sporna situacija bila prilično jasna,” kazao je Richards. Posada jedrilice LDV Comanche je uložila protest uz tvrdnju kako se Wild Oats XI u jednom trenutku umalo zabio u njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na startu ove regate, koja se još od 1945. godine tradicionalno jedri od Sydneyja do luke Hobart na otoku Tasmanija, okupila su se 103 broda. Posebnost utrke, koja se svake godine održava dan poslije Božića, su teški uvjeti na moru, pogotovu u zloglasnom prolazu Bass gdje su u ovo doba godine stvaraju nevere s ogromnim valovima.

U prolazu Bass je 1998. život izgubilo šest jedriličara, a desetak je jerilica potopljeno, a nakon te tragedije organizatori su uveli rigoroznija pravila sudjelovanja na utrci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.