Leži li razlog slabe igre Manchester Uniteda u tvrdoglavosti Louisa van Gaala?

Nedavno je menadžer Manchester Uniteda istaknuo kako svaka momčad treba nekoliko napadača, a on je otkrio kako u svojoj momčadi ima čak petoricu. Robin van Persie, Radamel Falcao, James Wilson i Wayne Rooney su prva četvorica, no kako je Rooney premješten u vezni red, pojavio se kao peti napadač Marouane Fellaini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam van Gaal tvrdi kako je Rooney bolji napadač nego li vezni igrač, no primoran je koristiti engleskog reprezentativnog napadača u veznom redu jer mu tu nedostaje kvalitete. Nakon utakmice Louis van Gaal skočio je sam sebi u usta rekavši kako ih je Burnley nadigrao, posebno istaknuvši slab učinak veznog reda, u kojem je bio i Wayne Rooney.

BRITAIN SOCCER ENGLISH PREMIER LEAGUE
“Nismo mogli zadržati posjed lopte, niti smo ju znali iskoristiti dovoljno dobro. Burnley je odigrao jako dobar presing tijekom utakmice i mi se nismo mogli nikako osloboditi tog pritiska” – rekao je nakon utakmice protiv Burnleyja Louis van Gaal.

Postavlja se pitanje, ako Rooney ne radi razliku u veznom redu kao što to Louis van Gaal očekuje, nije li onda prirodnije rješenje vratiti Rooneyja bliže vratima, na poziciju polušpice (koju usput rečeno slabo igra Januzaj op.a.) ili u sam vrh napada gdje će mu partner biti netko od trojca Falcao, van Persie ili wonderkid Wilson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je kako Željezni Tulipan, kako mediji zovu van Gaala, prvo misli na obranu svojih vrata, a tek onda na postizanje pogotka. Često su njegove momčadi koristile kao glavno oružje kontru i polu-kontru, kao recimo Nizozemska na prošlom Svjetskom prvenstvu u Brazilu. No obrana, bez obzira na nedostatak vrhunske kvalitete, nije na razini kluba kao što je Manchester United. Protivnici dosta lako dolaze u prilike, obrana djeluje klimavo, a veznog reda koji bi trebao “razbijati” protivničke napade i kreirati prilike kao da ni nema na terenu.

BRITAIN SOCCER ENGLISH PREMIER LEAGUE
Dok je defenzivni segment igre još i objašnjiv, postavlja se pitanje kako to da “veza” u kojoj igraju Di Maria, Mata, Herrera i Fellaini, koji su dovedeni u proteklih 18 mjeseci te vrijede više od 250 milijuna eura, ne mogu stvoriti nekoliko ozbiljnijih prilika za napadače kalibra van Persie i Falcao?! Zar je jedan Rooney zaista bitan u veznom redu, pogotovo kad uzmemo u obzir da on nije klasični razbijač, niti je “box-to-box” veznjak? Rooney koji ima smisla za asistenciju, tzv. zadnji pas, bio bi daleko korisniji iza napadača, no čini se da “Tvrdoglavi Tulipan” to ne vidi.

Kritičari koji prate rad Louisa van Gaala tvrde kako je Nizozemac često sklon izmišljanju novih pozicija svojim igračima, kako bi se mogao pohvaliti nakon određenog uspjeha, da je to tako zbog njegovih ideja. Problem je što navijači Uniteda još nisu uočili taj uspjeh ili barem vidljivi pomak na bolje u igri Crvenih vragova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BRITAIN SOCCER ENGLISH PREMIER LEAGUE
Van Gaal je izjavio kako je United još uvijek u razdoblju traženja sustava igre koji im najbolje odgovara, što stoji. Treba proći neko vrijeme kako bi se pronašla ravnoteža u momčadi, uklopile sve ideje i kockice, no pitanje je koliko vremena i novca treba nizozemskom stručnjaku. Još uvijek su u FA kupu, u borbi za trofej koji bi popravio situaciju, no kako i sam van Gaal kaže, ako budu protiv Prestona igrali kao i protiv Burnleyja, neće ostati u kupu još dugo.

U petom kolu FA kupa United dočekuje na Old Traffordu momčad Prestona. Kakav sastav će izvesti Nizozemac i hoće li Manchester ponovo pokazati bezidejnu igru vidjet ćemo u ponedjeljak u 20.45 sati. S obzirom na to kako je Robin van Persie prijavio manju ozljedu, možda će to biti prilika da se Rooney vrati na svoju prirodnu poziciju, u napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.