Zanimljivost s Paraolimpijskih igara: Visok je 246 cm i nema krevet

Foto: fah

Iranac Morteza Mehrzadselakjani drugi je najviši čovjek na svijetu. Visok je 2.46 metara, što znači da je od njega viši samo Turčin Sultan Kösen (41), koji ima 2.51 metar. Mehrzad je član iranske reprezentacije u sjedećoj odbojci koja se trenutno natječe na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Mehrzad ima problema s pronalaskom odgovarajućeg kreveta. Trener iranske reprezentacije Hadi Rezaeigarkani za službenu stranicu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara rekao je da Mehrzad tijekom POI-ja u Parizu spava na podu.

“U Tokiju 2020. napravili su mu poseban krevet, ali ovdje, nažalost, nisu. Ležat će na podu. Nema poseban krevet, ali u glavi ima najvažniji cilj. Svejedno mu je hoće li ležati na podu i hoće li imati dovoljno hrane. On je spreman postati prvakom”, rekao je Rezaeigarkani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Mehrzadu je kao tinejdžeru dijagnosticirana akromegalija, poremećaj zbog kojeg mu ubrzano rastu ekstremiteti te lice. U svojoj je mladosti doživio prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijedio desnu nogu, koja mu više ne raste i 15 centimetara je kraća od lijeve. Težak je oko 140 kilograma, a ima i najveće stopalo na svijetu, dugačko 39 centimetara.

Zbog svih problema je upao u duboku depresiju. Izlaz je pronašao baš u ovom sportu. Primijetio ga je iranski trener i učinio ga jednim od najboljih paraolimpijaca u povijesti momčadskih sportova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.