Zastava ‘Velike Albanije’ nad Beogradom: Osumnjičeni albanski navijač traži od vlade u Tirani da spriječi njegovo izručenje iz Hrvatske Srbiji

Foto: fah

Albanac Ismail Morinaj, čije je izručenje po tjeralici Srbije dopustio Vrhovni sud Hrvatske, zatražio je od vlade u Tirani da spriječi tu ekstradiciju, inzistirajući da u Beogradu neće imati pošteno suđenje, objavili su u petak srbijanski elektronički mediji, pozivajući se na vijest albanskog portala balkanweb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morinaja, koji je po tjeralici u lipnju uhićen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, nakon čega su uslijedili navijački neredi. Vrhovni sud RH odobrio je izručenje o kojem se očekuje konačna odluka ministra pravosuđa.

Premda bi, po presudi u RH, Morinaj trebao biti izručen Srbiji, on je pismom od albanske vlade zatražio da to spriječi jer drži da su tjeralica i nalog za uhićenje iz Srbije politički motivirani, te da bi zbog toga pred sudom mogao biti diskriminiran.

“Morinaj u pismu inzistira da je nalog za uhićenje koji je izdala Srbija politički motiviran, te da je zato i zatražio politički azil u Hrvatskoj kako bi izbjegao izručenje”, objavila je Radio-televizija Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nema vijesti da se o Morinajevom zahtjevu očitovao ured albanskog premijera Edija Rame.

Srbija Morinaja potražuje zbog sumnje da je upravljao dronom koji je tijekom nogometne utakmice Srbija – Albanija u listopadu 2014. na stadion unio zastavu tzv. Velike Albanije zbog čega su izbili neredi, a utakmica je prekinuta.

Njegovo izručenje još je u srpnju odobrio dubrovački Županijski sud, utvrdivši da su ispunjeni svi zakonski uvjeti, no nakon Morinajeve žalbe Vrhovni sud je 10. kolovoza to rješenje ukinuo, te zatražio novo odlučivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u ponovljenom postupku dubrovački je sud ponovno odobrio izručenje, a Morinajevu žalbu Vrhovni sud RH ovoga je puta ocijenio kao neosnovanu, odnosno utvrdio je da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje.

“Sud prvog stupnja je sve odlučujuće činjenice pravilno i potpuno utvrdio”, istaknuo je Vrhovni sud RH u svom rješenju objavljenom na njihovoj internetskoj stranici, uz ocjenu kako se “ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uvjerenja, biti diskriminiran tijekom suđenja”.

Nakon informacija da je Morinaj je u međuvremenu u Hrvatskoj zatražio i azil, to bi moglo utjecati na konačnu odluku o izručenju, prenijeli su mediji u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.