Zašto Hitzfield podcjenjuje Marija Mandžukića?

Nakon odlaska iz Bayerna, kultnog njemačkog kluba s kojim je osvojio sve što jedan nogometaš u svojoj klupskoj karijeri može osvojiti, uključujući i Ligu prvaka, gdje je u finalu zabio za trijumf svog kluba, Mario Mandžukić suočava se s redovitom seciranjem njemačkih nogometnih stručnjaka i velikih bundesligaških trenera. Podsjetimo, nogometaši Bayerna osvojili su prije dvije godine Ligu prvaka! U finalu na Wembleyju svladali su Borussiju Dortmund sa 2:1. Mandžukić je doveo Bavarce u vodstvo na asistenciju najboljeg pojedinca utakmice, Robbena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitzfeld je veliki trener, ali je i Mandžukić veliki igrač

Što god mi mislili o 66-godišnjem Nijemcu Ottmaru Hitzfeldu on je veliki trener, legendarni stručnjak koji je u svojoj karijeri vodio mnoge europske velikane, uostalom, umirovio se na klupi švicarske nogometne reprezentacije koja je pod njegovim vodstvom igrala prepoznatljiv nogomet na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu prošle godine kada su Švicarci ispali u dramatičnoj utakmici protiv Argentine, inače svjetskog viceprvaka, predvođene Leom Messijem.

Hitzfeld jedan je od onih koji kritizira igru hrvatskog nogometnog reprezentativca, odnosno, koji smatra da su neki drugi korisniji za igru Bayerna nego što je to u svoje vrijeme bio Mandžukić, koji je trenutno jedan od najboljih strijelaca španjolske lige. Govorimo o ligi koju mnogi s pravom smatraju najjačom nogometnom ligom na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filozofija trenera

”Iako ne zabija toliko golova kao Mario Mandžukić mislim da Lewandowski pridonosi više igri Bayerna nego što je to ikada činio Mandžukić”, tvrdi legendarni trener koji je u svojoj velikoj karijeri između ostaloga vodio i Bayern. Hitzfeld smatra da je Lewandowski daleko vredniji za momčad od Mandže jer ”više odgovara filozofiji trenera.”

Očito veliki stručnjak zaboravlja da je jedina filozofija trenera ona koja donosi rezultat te da trenera iznad površine isključivo rezultat drži, sve ostalo vodi prema otkazu. Filozofija tu ipak nije toliko značajna, niti je nogomet znanstvena disciplina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubimac španjolske publike

Koliko je Mandžukić vrijedio za kultnu njemačku momčad pokazao je svojim igrama u Ligi prvaka, sjetimo se sjajne predstave protiv talijanskog giganta, Juventusa. Isto tako, hrvatski reprezentativac odlično se uklopio u ”filozofiju” Simeonea, svog trenera u španjolskom Atelticu s obzirom na golove koje postiže u posljednje vrijeme kao na tekućoj vrpci. Mandžo je ljubimac španjolske publike, i ne samo madridske.

Popularni Mandžo nije samo golgeter, on je i asistent, ”paker”, koji s jednakim guštom namješta golove, baš kao što ih zabija. Nesreća je Marija Mandžukića, kao i samog Bayerna, u činjenici da ga novi trener najboljeg njemačkog klupa, Španjolac Pep Guardiola, nije pretjerano volio, što je platio činjenicom da Bayern prošle sezone nije ponovio iste rezultate kakve je imao u Mandžukićevo doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bayern bolji od Reala i Barcelone?

Hitzfeld smatra da Bayern ima danas najbolju momčad na svijetu, jaču čak i od Reala te Barcelone, dva kluba u kojima vrlo uspješno igraju hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Ivan Rakitić te Alen Halilović. Naravno, ovakve tvrdnje će Bayern morati dokazati tamo gdje se to inače dokazuje, na zelenom travnjaku, a ne uz piće za zelenim stolom. ”Guardiola bez problema može zamijeniti dva ili tri vrhunska igrača iz početne postave, a da se ne osjeti na igri”, tvrdi bivši trener Bayerna. Dodali bismo, i u Mandžukićevo vrijeme to se moglo.

Podsjetimo, Mario Mandžukić, vođa napada hrvatske nogometne reprezentacije i jedan od većih aduta vatrenih u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, igra sjajno u madridskom Atelticu, ove je sezone zabio 19 golova u svim natjecanjima u kojima je igrao za svoj klub, dakle, u Kupu, prvenstvu, Ligi prvaka, dok je s druge strane opjevani i skupo plaćeni Robert Lewandowski pogodio deset puta, dakle, devet puta manje. Iako je Bundesliga vrlo jaka, nije jača od Primere.
Ottmar Hitzfeld opravdava Lewandowskog navodnom činjenicom da se nije prilagodio na sustav i igru Bayerna, kao da je Mario Mandžukić rođen u svlačionici prvog sportskog ponosa Bavarske i kao da njemu nije trebalo vremena za prilagodbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.