Zašto je Hrvatska pala protiv Brazila u drugom dijelu nakon vrlo dobrog prvog poluvremena?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je Anfieldu od Brazila u prijateljskoj utakmici desetak dana prije početka Svjetskog prvenstva. Nemali je broj onih koji će reći – operacija uspjela, pacijent nije preživio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazil je slavio 2:0, prevaga je bio, kako tvrdi Luka Modrić, i ne samo Luka, Neymar. Čak i nespreman Neymar je igrač samog svjetskog vrha, uz bok Messiju i Ronaldu.

Vatreni su odigrali vrlo dobro prvo poluvrijeme, iz dva razloga. Hrvatska je u prvih 45 minuta bila odmornija. Modrić i Dejan Lovren, iza kojih je naporna sezona u Ligi prvaka, igrali su dobro, Ante Rebić, možda i naš najbolji igrač na terenu, imao je nekoliko pravih lopti… Bio je velika opasnost po brazilska vrata.  Rebić, naravno, nije savršen, tehnički može i mora još puno učiti ako želi da usporedbe s Alenom Bokšićem ne postanu s vremenom stvar sprdnje.

U drugom dijelu, a posebno nakon izlaska Modrića i Vedrana Ćorluke, Vatreni su pali. Mateo Kovačić, koji je ušao umjesto kapetana,  ima sjajan pregled igre, odličnu loptu, finu tehniku, ali  Mateo Kovačić ne može u defenzivi odigrati ono što Modrić igra, kako u hrvatskom tako i u Realovom dresu. Moderni nogomet bez igre u dva smjera nije moguće igrati.  Prvom pogotku Brazila indirektno je ”kumovao” Kovačić, lopta je iza njegovih leđa došla do Neymara, a Neymar je u kaznenom prostoru ostao jedan na jedan, u takvim situacijama bivši igrač Barce to rješava pogotkom, ili jedanaestercem za svoju momčad. Ne samo protiv Duje Ćalete Cara ili Vide nego i protiv takvih svjetskih braniča kao što su Ramos, Varane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednu činjenicu vrijedno je spomenuti. Naime, Domagoj Vida izuzetno je borben, zahvalan nogometaš. U obrani, defenzivi, vrlo dobar, u napadu je igrač manje, osim slučajno, a slučajnosti se, pogotovo na svjetskim prvenstvima, ne događaju često. Na boku je pak rak rana kako hrvatskog napada tako i obrane. U takvoj formaciji, sam, Vida ne može zaustaviti Lionela Messija ni lasom. Dakle, izbornik može zaboraviti na takvu soluciju protiv Argentine.  Možda bi ipak trebalo probati s Jedvajem, koji razočarao kad mu je izbornik, što je vrlo rijetko, ukazao priliku? No, lako je biti general poslije bitke, uostalom Zlatko Dalić je najavio ”neki eksperiment” protiv Brazila. Takvi eksperimenti na Svjetskom prvenstvu ne mogu proći i mogu biti vrlo skupi.

Istine radi treba biti iskren i priznati da se i Brazil nije ”potrgao” od žestine na Anfieldu, nisu igrali grubo, nisu čak pretjerano ni trčali, iako nisu u pravu oni koji tvrde kako su Brazilci igrali taman koliko im je trebalo da ne dožive neko neugodno iznenađenje koje bi kod njih možda narušilo atmosferu desetak dana prije svjetskog turnira na kojem imaju kao ni uvijek najveće ambicije, Da te ambicije počivaju na realnim temeljima dokazuje i pobjeda Brazila u prijateljskoj utakmici protiv aktualnog prvaka Njemačke. I to bez Neymara.

Hrvatska je, kako smo spomenuli, oduševila igrom u prvom dijelu, iako je Lovren s nekoliko pogibeljnih startova izazvao zvižduke na Anfieldu. Na društvenim mrežama, poslije prvih 45 minuta, mnogi nisu skrivali oduševljenjem igrom hrvatske reprezentacije, što su i podijelili na društvenim mrežama….

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ljudi, jeste li vidjeli što Hrvatska radi s Brazilom?”

“Ne znam zašto smo nemoćni, ali možda je Hrvatska bila predobra…”

“Hrvatsku se nespominje kao momčad koja bi mogla doći u završnicu, ali oni bi mogli iznenaditi i napraviti ozbiljan rezultat.”

“Brazil je moja država, ali mislim da je Hrvatska itekako opasna. Iznimno su kvalitena momčad.”

Samo su neki od komentara koji su se mogli pronaći na društvenim mrežama.

Nakon utakmice na kultnom stadionu u Liverpoolu dresove su na sredini zamijenili bivši suigrači u Barceloni, Neymar te Ivan Rakitić, koji je uoči utakmice najavio kako će poginuti za Hrvatsku. Srećom, preživio je i ovu ”pogibeljnu” situaciju. Rakitić i Neymar ostali su prijatelji i nakon odlaska Brazilca u Francusku, na Park prinčeva.

Kad smo kod sjajnog Brazilca, sjajnog u nogometnom smislu, spomenuo kako se on vratio nakon tromjesečne ozljede te postigao 54. gol za reprezentaciju… Od trećeplasirane legende Brazila Romaria, na vječnoj listi strijelaca za brazilsku reprezentaciju, dijeli ga jedan pogodak. Međutim, Romario ima svjetski naslov s Brazilom. Iz SAD-a 1994.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.