Zašto Indexu smeta mural Blage Zadre koji su izradili BBB?

Foto: snimka zaslona

Portalu Index.hr, čiji je osnivač Matija Babić, smeta što je umjesto Malog princa u zagrebačkog Dubravi osvanuo mural s temom Domovinskog rata koji prikazuje tenk, trobojnicu i ratnika – Blagu Zadru.

Mural je napravljen prema fotografiji Miše Lišanina, a izradili su ga Bad Blue Boysi.

“Fotografija je snimljena 8. rujna 1991. godine, i prikazuje Zadru kako pretrčava prugu pod neprijateljskom vatrom. Na putu do silosa prvi je prugu prešao Blago Zadro kako bi bio siguran da je sve čisto, a u povratku je bio zadnji”, kaže Lišanin.

“U čučnju su prelazili i čuvali glavu. Kad sam prešao, okrenuo sam se i opalio fotografiju svojim fotoaparatom Minolta 9000. Sunce je pržilo, a Zadro je s puškom i motorolom u sprintu stigao do nas”, pojasnio je.

“U podvožnjaku u Čulinečkoj ulici više nema simbola djetinjstva i jednog od najljepših murala u državi, a njegovo mjesto zauzeli su ratni motivi”, piše Index.

Blago Zadro je heroj s Trpinjske ceste, koji je sa svojim suborcima uništio desetke tenkova. Poginuo je 16. listopada 1991. godine. Točno 32 dana kasnije, srpski zločinci su slomili branitelje Vukovara, a čija se obrana počela lomiti Zadrinom pogibijom, koji je za nešto više od dva mjeseca postao jedan od legendarnih vukovarskih zapovjednika.

Blago Zadro poginuo je od neprijateljskog rafala u Kupskoj ulici. Tog dana krenuo je u Kupsku ulicu, kao i desetke puta ranije na čelu skupine, i pozvao svoj Turbo vod da ga prati. Dok su se pripadnici Turba spremili i uzeli naoružanje, Blago je već bio otišao. “Čuo se rafal iz Kupske ulice, prišli smo i vidjeli Blagu kako leži na tlu; u prvi tren nismo znali da li se pretvara da zavara neprijatelja ili je stvarno mrtav”, sjeća se Stipo Mlinarić koji je tada imao jedva 18 godina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr