Zašto Indexu smeta mural Blage Zadre koji su izradili BBB?

zadre
Foto: snimka zaslona

Portalu Index.hr, čiji je osnivač Matija Babić, smeta što je umjesto Malog princa u zagrebačkog Dubravi osvanuo mural s temom Domovinskog rata koji prikazuje tenk, trobojnicu i ratnika – Blagu Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mural je napravljen prema fotografiji Miše Lišanina, a izradili su ga Bad Blue Boysi.

“Fotografija je snimljena 8. rujna 1991. godine, i prikazuje Zadru kako pretrčava prugu pod neprijateljskom vatrom. Na putu do silosa prvi je prugu prešao Blago Zadro kako bi bio siguran da je sve čisto, a u povratku je bio zadnji”, kaže Lišanin.

“U čučnju su prelazili i čuvali glavu. Kad sam prešao, okrenuo sam se i opalio fotografiju svojim fotoaparatom Minolta 9000. Sunce je pržilo, a Zadro je s puškom i motorolom u sprintu stigao do nas”, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U podvožnjaku u Čulinečkoj ulici više nema simbola djetinjstva i jednog od najljepših murala u državi, a njegovo mjesto zauzeli su ratni motivi”, piše Index.

Blago Zadro je heroj s Trpinjske ceste, koji je sa svojim suborcima uništio desetke tenkova. Poginuo je 16. listopada 1991. godine. Točno 32 dana kasnije, srpski zločinci su slomili branitelje Vukovara, a čija se obrana počela lomiti Zadrinom pogibijom, koji je za nešto više od dva mjeseca postao jedan od legendarnih vukovarskih zapovjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blago Zadro poginuo je od neprijateljskog rafala u Kupskoj ulici. Tog dana krenuo je u Kupsku ulicu, kao i desetke puta ranije na čelu skupine, i pozvao svoj Turbo vod da ga prati. Dok su se pripadnici Turba spremili i uzeli naoružanje, Blago je već bio otišao. “Čuo se rafal iz Kupske ulice, prišli smo i vidjeli Blagu kako leži na tlu; u prvi tren nismo znali da li se pretvara da zavara neprijatelja ili je stvarno mrtav”, sjeća se Stipo Mlinarić koji je tada imao jedva 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.