Zašto je pobjeda furiozne Španjolske protiv Italije za Hrvatsku jednako loša koliko je i dobra vijest?

epa11426552 Giovanni di Lorenzo (down) of Italy reacts during the UEFA EURO 2024 group B soccer match between Spain and Italy, in Gelsenkirchen, Germany, 20 June 2024. EPA/OLIVIER MATTHYS

Španjolska reprezentacija deklasirala je Italiju u svojoj drugoj utakmici grupne faze Europskog prvenstva. Naime, Španjolci su slavili 1:0, na prvi pogled bila je to potpuno izjednačena utakmica, međutim, samo na prvi pogled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je protiv Španjolske izgledala tri puta manje loše od Italije

Španjolci su promašili desetak stopostotnih prilika i samo je golman Donnaruma te splet nesretnih okolnosti spasio Italiju od debakla i dvostruko većeg poraza nego što je Hrvatska od Furije doživjela na startu Europskog prvenstva. Naime, Hrvatska je poražena od Španjolske 3:0, ali je izgledala tri puta manje loše od nemoćnih Talijana, koji tijekom devedeset minuta nisu ni zapucali prema golu Simona.

Naizgled, ali samo naizgled, su došli do daha u trećoj trećini susreta kada je španjolski izbornik s nekoliko izmjena razbio ritam svoje momčadi te poštedio Italiju dodatnog mučenja. Ovakvu Španjolsku, ako Španjolci sami sebi ne daju tri gola, Albanija ne može pobijediti ni s tri igrača više. Drugim riječima, Španjolci mogu samo pustiti Albancima, samo tako Albanci mogu ponovno zagorčati život i nama Hrvatima.

Hrvatska, da se još jednom vratimo Vatrenima u kontekstu Španjolske, je protiv Furije stvorila četiri pet velikih prilika, uključujući i jedanaesterac. Italija, sjajnom Barelli unatoč, nije pošteno ni zagrijala Simona. Dakle, iz te perspektive, sjajne vijesti za Dalića, ovakvu Italiju čak i solidna Hrvatska može pobijediti. Naravno, niti je ovo prava slika Italije, niti je sve ovo mučenje koje smo gledali pravo lice Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku bi bilo bolje da je Italija kojim čudom pobijedila

Loša vijest je zapravo u samom rezultatu, iako će većina reći kako je odlično što je Furija tukla Italiju. Za Hrvatsku bi sasvim sigurno bilo bolje da je obrnuta situacija, koliko god to bilo čudno. Naime, Hrvatskoj je najvažnije, nakon svega, proći skupinu, pa makar i kroz ušicu igle, pobjeda Italije natjerala bi Španjolce na maksimalnu odgovornost i mobilnost protiv Albanije, s druge strane Italija bi osigurala prvo mjesto te bi protiv Hrvatske istrčala u pričuvnom sastavu. Definitivno bez najboljeg igrača Barelle. Naravno, ovakva Italija ni da se utakmica igra tri tjedna ne bi svladala Španjolsku.

Vjerojatno ćemo se složiti da je lakše pobijediti pričuvni sastav Italije koja je zapravo okrenuta osmini finala, nego Italiju kojoj drugo mjesto u skupini visi o niti i kojoj je protiv Hrvatske dovoljan bod. Prvi više ionako ne mogu biti, a vjerojatno bi s porazom, s tri boda, prošli u osminu finala te se tamo našli licem u lice s Njemačkom. Talijani bi sasvim sigurno htjeli izbjeći Nijemce, a nama, s obzirom na sve, sasvim svejedno, samo da preskočimo ovu grupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.