U zemlji apsurda: ‘Entuzijast’, ‘heroj’ i navijač Rijeke koji je prijavio Soudanija postao prava medijska zvijezda, a sve uzalud?

Foto: fah

Nogometni ”entuzijast” iz Plomina, točnije nogometaš spomenutog nižerazrednog kluba i navijač Rijeke, kako je sam sebe u prvi mah oslovio, Goran Kvalić, postao je prava hrvatska zvijezda. ”Nogometni junak”, kako navode neki  hrvatski mediji koji se mogu pohvaliti svojim ”junaštvom” s obzirom da otpuštaju novinare koji se ne uklapaju u Feralovu viziju Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedini su mediji ovog ”borca za pravdu” u hrvatskom nogometu proglasili modernim Robinom Hoodom. S obzirom kako je u konačnici završio spomenuti engleski lik iz legende malo je vjerojatno da bi većina uistinu željela biti poistovjećena s glavnim junakom brojnih filmskih ostvarenja.

Pitanje je tek dana kad će netko doći na ideju da snimi film o sportskom ”entuzijastu” koji se usudio ono što nitko drugi nije, prijavio je jednog skupo plaćenog nogometaša, jednog moćnog kluba, ujedno i aktualnog prvaka. Prava je to medijska poslastica u trenutku dok Dinamo i Rijeka vode borbu ”na život i smrt” kako bi se domogli naslova. Ako nitko drugi HAVC će film financirati, građani platiti, a Ministarstvo kulture podržati, iako se s time neće složiti. Hrvatska stvarnost danas.

Naravno, nećemo sad ulaziti u motive Gorana Kvalića, iako bismo možda mogli, nećemo jer je motiv najmanje bitan. Činjenica je da se Soudani nesportski ponio, nesportski startao na protivnika, i da je kaznu zaslužio, pitanje je sami kad, na utakmici ili naknadno, kao što se to dogodilo odlukom disciplinskog suca Prve hrvatske nogometne lige? Kad smo kod kazne, sva je prilika da Soudani neće biti kažnjen i da će odluka disciplinskog suca biti suspendirana, ukinuta, a disciplinski sudac smijenjen. Drugim riječima, ”herojstvo” nogometnog ”entuzijasta” i navijača Rijeke (ni)je se isplatilo? Ili možda ipak je?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, što god da se dogodi, pa čak i da HNS sruši disciplinskog suca koji je odrezao kaznu Soudaniju, Kvalić je postigao svoj prvobitni cilj, od anonimca postao je medijska zvijezda o kojoj svi pišu, s više ili manje divljenja.  Kojem čak, kako tvrdi, na Faceboku prijete.

I nakon prijave, i nakon što je medijski istupio te obrazložio razlog prijave, Kvalić je u ponovno hrvatskim medijima, navodno prolazi kroz ne baš sretne trenutke. Kako je rekao za portal 24 sata morao se svima ispričati zato jer je prijavio Soudanija!? “Zbog prijave sam se morao ispričati svima u klubu, čelnicima, upravi… Prijavu sam poslao na svoju ruku, nisam se konzultirao s klubom, pa sam se svima ispričao…”

Kako neki mediji javljaju iz dalekih zemalja  probudio se i javio Zoran Mamić, navodno traži također jednog nogometnog ”entuzijasta” te ”heroja’ koji bi se bavio ”grijesima” nogometaša Rijeke i Hajduka i onda ih, kako mu to već savjet nalaže, prijavljivao. Hrvatska je postala država naglo probuđene savjesti svojih građana, posebno onih koji su dugo, dugo spavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zovu sa svih strana, primio sam valjda stotine poziva”, kazao je za portal 24 sata, kojem se i javio, nogometni “entuzijast” Goran Kvalić, nogometaš NK Plomina, član klupske uprave i njihov predstavnik u skupštini Županijskog saveza.  Zovu, naravno, ali je eto umjesto da mediji zovu njega, on zvao medije i rekao im da ga ”zovu sa svih strana.”

Pitanje je samo kako će sav ovaj cirkus, u kojem nema nedužnih, razvijati dalje i što će se dogoditi ako i kad u skoroj budućnosti pojedini ”entuzijasti” krenu prijavama zasipati  disciplinskog suca HNL-a? Hoćemo li nakon svakog kola uz kartonirane igrače na utakmicama imati pripetavanje sa žutim kartonima poslije utakmica? Kako odrediti granicu?

Kako kazniti Soudanija, a ne kazniti sutra nekog drugog igrača nakon prijave zbog nečega što je sudac trebao dosuditi, a nije? Koliko je nesportskih poteza na utakmicama koje sudac ne vidi, i ponekad ne može vidjeti? Zašto, kad se već kažnjava, nitko primjereno ne bi kaznio suca koji je nedvojbeno pogriješio i koji je najodgovorniji? Soudani je, koliko god nesportski reagirao protiv Lokomotive, tu u svemu najmanje kriv, osim ako nije trebao sam sebe isključiti kako bi se zadovoljila žeđ za ”pravdom”?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.