Zašto se ne predaje Ivica Kostelić?

Foto: fah

Možda je pomalo čudno, svakako je neobično, u ovo doba godine kada većina ljudi traži zaštitu od Sunca i najbližu hladovinu, razmišljati o skijanju, govoriti o skijanju, naposljetku pisati o skijanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo to otprilike ovako,  radi se o snovima o božićnom noćnom slalomu u Flachau jednog vrućeg srpanjskog dana. Kad je Ivica Kostelić u pitanju skijati možete čak i na užarenom Merkuru, pod uvjetom da ste uz svemirsko odijelo sa sobom ponijeli skije. Kad smo spomenuli Flachau recimo kako je i tamo slavio bivši osvajač Svjetskog skijaškog kupa te brojnih malih kristalnih globusa.  No, definitivno, Ivica će uvijek pamtiti najdraži Wengen.

Najvažnije iz njegovog intervjua Sportskim novostima zapravo se može sažeti u nekoliko rečenica. Naime, legendarna obitelj i predstojeće sezone će biti uz nas dok u toplini svoga doma pratimo Svjetski kup i zimsku idilu najvećih svjetskih skijališta. Dakle, Ivica se ne oprašta od skijanja te kao 37-godišnjak ostaje sve to Zimskih olimpijskih igara 2018.. Iako je u jednom trenutku izgledalo kako je protekla sezona, u kojoj legendarni skijaš, koji je obilježio hrvatski sport u prvom desetljeću i prvoj polovici drugog desetljeća 21. stoljeća, nije ostvario rezultate kakve je možda očekivao, posljednja ona to ipak nije. Ivica je borac, dokazao je to kad je pobijedio brojne ozljede, neće odustati tako lako, pa čak i ako to znači boriti se s godinama.

Sjećamo se zime 2002. i sjećamo se Aspena, nakon što je s visokim startnim brojem prvu vožnju završio na 10. mjestu, Ivica Kostelić kojeg je tada svjetska javnost poznavala samo kao brata skijaške legende Janice Kostelić, doskijao je do pobjede koja je odjeknula skijaškim svijetom. Te sezone, uz žestoku borbu sa starim znancem Bodeom Millerom, Ivica je osvojio mali kristalni globus u slalomu. Tako je sve počelo i hvala Bogu još nije završilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni trofeji koje je Hrvatskoj, ali i sebi posebno, donijela jedna obitelj koja se iz pepela poput feniksa uzdignula bez ozbiljnije pomoći institucija koje bi trebale pomagati talentirane sportaše, ostaju kao vječna uspomena i prisjećanje na jedno hrvatsko skijaško razdoblje kakvo više nikad nećemo imati. Možda će Hrvatska jednog dana dobiti nove pobjednike u SK-u, no, nikad nitko neće pobjeđivati kao što su to činili Kostelići i kao što je to sa svojom obitelji radio “otac” hrvatskog alpskog skijanja legendarni Ante Kostelić.

Ivica je još uvijek doma, nije na ljetnim pripremama kao što je to bilo ranijih godina, između ostaloga zato što očekuje prinovu u obitelji kojoj se svi raduju, on najviše i to za živu glavu ne bi htio propustiti. Ivica je jako privržen obitelj, što mu, naravno, proizlazi iz kućnog odgoja, Ante se, kao i uvijek, pobrinuo za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Definitivno planiram skijati još dvije godine. ZOI su relativno blizu, nisu daleko. I ne treba napustiti nadu. Vidjet ćemo kak’ će koljeno biti. Dosta je na granici, ali ako će ikako biti moguće, ja bih probao voziti do Pyeongchanga”, rekao je za Sportske novosti Ivica koji će sezonu početi u Leviju, a ne u Söldenu budući da više neće voziti veleslalom. Ozljede su ipak uzele danak.

Foto: fah
Foto: fah

I dok se na plus 27 govori o novoj skijaškoj sezoni na minus osam i dalje Ivica ne prestaje razmišljati o nepravdi koje i danas doživljava hrvatsko skijanje, i danas unatoč brojnim medaljama, pobjedama, kristalnim globusima, a o čemu je često govorio i otac Ante, Hrvatska ne status kakav je zaslužila.  Zapravo, Hrvatska, da se nitko, naravno, ne uvrijedi, ima status Ruande kada je u pitanju skijanje.

Borba je to s vjetrenjačama koju punih 20 godina vodi Ante, a koju još nije dobio. Kako izgleda tu istu će borbu morati voditi i sin Ivica i kako izgleda i dalje će to biti bitka s vjetrenjačama. Takve Kostelići najviše vole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.