Život u lijepim uspomenama: Europsko polufinale, majstorija Blaža Sliškovića i povijesni dan za Hajduk…

Foto: Snimka zalona

Hajduk je prvi prvak slobodne Hrvatske, davne 1992. godine ”Bili” su u ratnim okolnostima osvojili prvi naslov naše zemlje, no, od tada do danas puno se toga promijenilo. U prvoj polovici devedesetih Splićani su dominirali Hrvatskom nogometnom ligom, igrali su, između ostaloga, četvrtfinale Lige prvaka protiv moćnog Ajaxa. U osamdesetima i polufinale Kupa UEFA. Nažalost, Hajduk je već godinama daleko od podviga kakvi žive još samo u lijepim uspomenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan, 21. ožujka 1984. godine, nogometaši Hajduka, predvođeni legendarnim Blažom Sliškovićem, koji je u svojoj bogatoj karijeri igrao i za Hrvatski dragovoljac, izbacili su prašku Spartu u četvrtfinalu Kupa UEFA. Ima tu i neke simbolike, naime, Hajduk je osnovan davne 1911. godine, a sve je počelo u Pragu…

No, vratimo se ipak u 1984. godinu, prisjetimo se jednog od najvećih uspjeha kultnog hrvatskog kluba.

——————————————————————

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzvrat polufinala Kupa UEFA-e

Hajduk  2

Sparta Prag  0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(21. ožujka 1984.).

SPLIT Stadion Poljud. Gledatelja 52.000. Sudac: Valentine (Škotska).

Strijelci – 1:0 Gudelj (18), 2:0 Slišković (117).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAJDUK: Simović – Cukrov, J. Čop, Rožić, Šušnjara – Gudelj, Čelić Slišković, Vulić – Jerolimov (od 75. D. Čop), Prekazi.

TRENER: Pero Nadoveza

SPARTA: Olejar – Bielik, Straka, Hašek, Ščasny – Berger, Denik, Chovanec – Griga, Calta (od 51. Jarolim), Prochazka (od 51. Skuhravy).

TRENER: Vaclav Jezek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

——————————————————————-

Izbacivši Spartu 21. ožujka 1984. Hajduk se plasirao među četiri najbolje momčadi u tom natjecanju, koje danas živi na neki način kroz Europsku ligu, iako je to jako daleko od onoga što smo imali.

U odjavnoj špici legendarni sportski komentator HTV-a, Boris Mutić, je kazao:

”Bit će snimaka za Hajdukovu povijest…”

Boris Mutić, koji je utakmice Hajduka znao komentirati u tandemu s još jednom velikom legendom sportskog novinarstva, Mladenom Delićem, preminuo je 2009. godine.  Odavno nema Mutića, nema Mladena Delića, nema ni velikih uspjeha Hajduka, koji se trenutno s Rijekom žestoko bori za drugo mjesto Prve hrvatske nogometne lige.

Prije 36 godina ostale su prekrasne snimke pobjedničkog slavlja i sreće na Poljudu. Jer, Hajduk je protiv Sparte posljednji put ušao u polufinale jednog europskog natjecanja.

Kako je to zapravo izgledalo na Poljudu?

Hajduk oslabljen, bez braće Vujović, Pešića i Miljuša, dobio 90 minuta sa 1:0 i ušlo se u produžetke s obzirom na to da je ukupni rezultat ostao poravnanih 1:1. Pucao je potom Vulić, pa je priliku u produžetku imao Ive Jerolimov, da bi u 117. minuti glavom pokušao perspektivni napadač Skuhravy, ali bio je za koji centimetar kratak. I tu dolazimo do vrhunca drame…

Minutu prije kraja Hajduka kreće u napad. Gudelj je poveo loptu po lijevom krilu, prvi igrač Sparte nije ga srušio, ali pored Ščasnyja nije prošao. Snažni centarhalf Sparte napravio je prekršaj na Gudelju i lopti je prišao Blaž Baka Slišković.

Svi su očekivali skok, došli su i Hajdukovi obrambeni igrači, međutim dr. Baka nije – mislio nabaciti loptu.

”Još jedan prekid, evo većine pred vratima Olejara”,  govorio je TV komentator.

I dok je nabrajao tko je sve u kaznenom prostoru Sparte, a tko čuva prilaz Simoviću, namjestio se Slišković i zabio pogodak. Direktno iz slobodnog udarca s lijevog krila, prilično iskosa iz teške pozicije, ali s dovoljno preciznosti da lopta završi u bližem, prvom kutu Spartine mreže. Pokraj živog zida provukao je loptu iza leđa vratara Olejara.

”Fenomenalan zgoditak Sliškovića. Više nema vremena za ništa nego za veliko slavlje. Vijore se zastave, čuje se sve do Australije koja ima radio prijenos”,  ushićeno je govorio Mutić zaključivši:

”Ne možemo reći da je bila sjajna utakmica, ali je bio sjajan sportski doživljaj. Lukavac je Slišković, nadmudrio je Olejara. Poljudski stadion kao da je predodređen za čudesne završnice”, prenose Sportske novosti.

KUP UEFA 1983./84.

Universitatea – Hajduk  1:0

(1. kolo Craiova, 14.09.1983.)

Hajduk – Universitatea  1:0. 3:1-11m

(1. kolo Split, 28.09.1983.)

Honved – Hajduk  3:2

(2. kolo Budimpešta, 19.10.1983.)

Hajduk – Honved  3:0

(2. kolo Split, 02.11.1983.)

Radnički – Hajduk  0:2

(1/8 finala Niš, 23.11.1983.)

Hajduk – Radnički  2:0

(1/8 finala Split, 07.12.1983.)

Sparta – Hajduk  1:0

(1/4 finale Prag, 07.03.1984.)

Hajduk – Sparta  2:0

(1/4 finale Split, 21.03.1984.)

Hajduk – Tottenham Hotspur  2:1

(1/2 finale Split, 11.04.1984.)

Tottenham Hotspur – Hajduk  1:0

(1/2 finale London, 25.04.1984.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.