Zlatko Dalić dvije godine poslije: ”Te 2018. poslali smo sjajnu sliku u svijet o našoj državi i našem narodu”

Foto: fah

Aktualni hrvatski izbornik, Zlatko Dalić, na drugu obljetnicu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji dao je intervju za Dnevnik Nove TV.  Srebrni hrvatski nogometni izbornik otvoreno je progovorio o najvećem uspjehu hrvatskog nogometa u povijesti. Naravno, osvrnuo se na finalnu utakmicu protiv Francuske, koja je ujedno i najveća utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, malo je nedostajalo da Vatreni zasjednu na svjetski tron. Tek malo sreće i objektivnosti argentinskog suca, koji je sudio finale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Daliću prvo padne napamet kad se dvije godine kasnije sjeti finala protiv Francuske, koje je Hrvatska izgubila s 4:2, a prvo poluvrijeme Vatreni su igrali odlično?

“Evo, prošle su dvije godine, ali emocije i sjećanja su jako velika, bar što se tiče mene osobno, te emocije neće nikad proći. Svi skupa se rado sjetimo trenutaka veselja, uspjeha i zajedništva koje je napravila hrvatska nogometna reprezentacija. Mi smo 15. i 16. srpnja 2018. poslali sjajnu sliku u svijet o našoj državi i našem narodu i to je ono što ćemo uvijek se toga rado sjećati, to je ono što je povijest.”

Dalić je reprezentaciju preuzeo u jako teškom trenutku. Hrvatskoj je ozbiljno visio plasman na Svjetsko prvenstvo. Je li Dalić tada mogao predvidjeti da će FIFA za godinu dana birati između njega i Zinedinea Zidanea te Didiera Deschampsa najboljeg trenera svijeta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U tim trenucima jedino što je bilo važno je da Hrvatska prođe Ukrajinu i to je za mene bilo najvažnije. To je bilo daleko i za mene nestvarno. Nisam, iako sanjam i imam ambicije, to mogao ni zamisliti, ali eto ostvarilo se.”

Kapetan Vatrenih Luka Modrić svojom igrom nije zaslužio samo titulu najboljeg igrača već je osvojio i Zlatnu loptu i tako prekinuo dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

Kolike su njegove zasluge na terenu i van njega?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Luka je kao kapetan reprezentacije vodio svojim ponašanjem i igrama do finala i njegove zasluge su ogromne, ali mi smo kao tim ostvarili veliki rezultat, kao grupa igrača. Ja sam siguran da bi Luka sve svoje pojedinačne trofeje i nagrade dao za naslov svjetskog prvaka s Hrvatskom.”

Samo dan nakon finala Hrvatska je dočekala Vatrene, bio je to najveći doček u hrvatskoj povijesti. Je li tek tada postalo jasno da su Vatreni uspjeli?

Pa nakon finala smo bili razočarani i to nas je držalo, ali samo do povratka u Hrvatsku. Kad smo shvatili što nas čeka, taj žal je prestao i mi smo postali svjesni da smo napravili veliku stvar. Ono što smo mi doživjeli, to je bilo kao da smo svjetski prvaci.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se u životu Zlatka Dalića promijenilo u posljednje dvije godine?

“Puno toga se promijenilo, izgubio sam neku svoju privatnost, svoj mir, ali ne žalim ni za čim. Živim najljepše dane svoje sportske i nogometne karijere, još uvijek uživam, onaj osjećaj koji sam doživio na utakmicama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku je nešto što nema cijenu i nešto što meni ne može nitko platiti.”

Ima li izbornik poruku za građane Hrvatske?

Puno puta sam rekao kako je Hrvatska živjela nešto najljepše, bili smo najbolja i najbogatija država na svijetu. Ono što je ostalo, ostale su te emocije i to sjećanje i sigurno da se većina hrvatskog naroda toga sjeća i pamti gdje su bili tog dana. Daj Bože da se to ponovi u nekoj bliskoj budućnosti, međutim nisam baš siguran da bi to bilo kao prije dvije godine jer to je bilo spontano, samo od sebe, veličanstveno, nešto što ostaje zauvijek”, poručio je Dalić, piše portal gol.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.