Zlostavljanje u sportu: “Prisilili su me da hodam u donjem rublju pred kolegama kako bi vidjeli da sam ‘debela'”

Foto: Getty Images

Gimnastika je u posljednje vrijeme preplavljena groznim svjedočanstvima o različitim vrstama maltretiranja. Laurie Hernandez, mlada američka gimnastičarka, olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira, opisala psihičku torturu koju je prolazila kod poznate trenerice Maggie Haney koja je zbog svojih metoda suspendirana na osam godina. Ovaj tjedan se, pak, u Velikoj Britaniji javila skupina gimnastičarki s tvrdnjama da su ih treneri u njihovim klubovima tukli, izgladnjivali i maltretirali na razne načine, pišu Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Catherine Lyons otkrila je u potresnoj ispovijesti za ITV da su je treneri tukli palicama i izgladnjivali po tjedan dana, uz opaske da je predebela. Vikali su i povremeno je, tvrdu, zaključavali i u ormar dok se ne bi smirila.

“Vrištali su i vikali na nas i sve nas je to dovodilo do plača, a ja bih počela hiperventilirati. Problem su rješavali tako da bi pojačali glazbu u dvorani kako se ne bi čuo plač ili bi nas zaključavali u ormar i ostavili nas tamo da plačemo do iznemoglosti. Ako bismo željeli nastaviti trenirati, morali smo se ispričati trenerima zbog lošeg ponašanja i stava. Iako, realno, nismo bili u krivu”, prepričala je Lyons.

Lisa Mason također je ispričala svoju priču – treneri su je prisiljavali da vježba sve dok joj ruke ne bi počele krvariti, a jednom prilikom je morala paradirati u donjem rublju pred kolegama da svi vide kako je “debela”, a tvrdi i da je gimnastičarkama redovito naređivano da treniraju uz pomoć lijekova kada su bile ozlijeđene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.