ZOI: Niskanenu zlato na 50km

Foto: fah

Finac Iivo Niskanen (26) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u skijaškom trčanju na 50 kilometara klasičnim načinom na ZOI u Pjongčangu, on je u najduljoj disciplini programa ciljem prošao u vremenu od 2:08:22.1 sati, 18.7 sekundi ispred srebrnog Rusa Aleksandra Bolšunova (21), odnosno 37.5 sekundi ispred još jednog Rusa Andreja Larkova (28) koji je osvojio broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niskanen se izdvojio iz glavne skupine već na 20. kilometru utrke, a njegov tempo usudio se pratiti samo Kazahstanac Aleksej Poltoranin. No, Poltoranin nije uspio držati priključak s Niskanenom, već se u lov za Fincem nakon 30km utrke dao Bolšunov.

Finac i Rus držali su se zajedno sve do posljednjeg kilometra kada je Niskanen krenuo u nezadrživi finiš na koji Bolšunov nije imao odgovor.

Niskanen je specijalist za klasični stil trčanja, obje svoje dosadašnje pobjede u Svjetskom kupu ostvario je upravo tom tehnikom, obje na 15km, prošle godine je na SP u Lahtiju osvojio zlato također na 15km klasično, a prije četiri godine je na ZOI u Sočiju osvojio zlato sa Samijem Jauhojaervijem u ekipnom sprintu klasičnom tehnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvo zlato za Finsku u Pjongčangu, dosada su sportaši iz te zemlje osvojili četiri bronce.

Bolšunovu je srebro na 50km četvrta medalja osvojena u Pjongčangu, sada ima tri srebra (štafeta 4x10km, momčadski sprint, 50km) i jednu broncu (pojedinačni sprint).

Poltoranin je, pak, u završnici u potpunosti posustao te ga je pet kilometara prije cilja dostigla velika skupina skijaša. U borbi za broncu najviše snage ostalo je Larkovu koji je ciljem prošao 6.1 sekundi ispred četvrtog Kanađanina Alexa Harveya, dok su Norvežani ostali bez medalje. Martin Johnsrud Sundby je završio kao peti, a Hans Christer Holund kao šesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je ovo 11. disciplina u skijaškom trčanju na ZOI u Pjongčangu i prva u kojoj su Norvežani ostali bez medalje.

Do kraja natjecanja u skijaškom trčanju preostala je još utrka skijašica na 30km klasičnim načinom koja je na programu u nedjelju.

REZULTATI:
1. Iivo Niskanen (Fin) 2:08:22.1
2. Aleksandar Bolšunov (Rus) 2:08:40.8
3. Andrej Larkov (Rus) 2:10:59.6
4. Alex Harvey (Kan) 2:11:05.7
5. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 2:11:05.8
6. Hans Christer Holund (Nor) 2:11:12.2
7. Daniel Rickardsson (Šve) 2:12:12.5
8. Martin Jakš (Češ) 2:12:32.6
9. Dario Cologna (Švi) 2:12:43.2
10. Emil Iversen (Nor) 2:12:59.0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.