Župarić: ‘Odlučio sam zabijati samo važne golove’

Foto: snimka zaslona

Postigao je pobjednički pogodak za svoje Portland Timberse u finalu MLS-ovog povratničkog turnira protiv Orlanda. Bivši branič Rijeke s kojom je u Hrvatskoj 2017. osvojio dvostruku krunu, Dario Župarić izabrao je pravo vrijeme za svoj prvi gol u dresu momčadi iz Oregona i tako im osim trofeja donio i plasman u CONCACAF-ovu Ligu prvaka u 2021. godini. O turniru, povratku utakmicama nakon duge stanke, daljnjem tijeku natjecanja i drugim zanimljivostima govorio je u javljanju za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dario, prije svega pozdrav iz Zagreba i velike čestitke na pobjedi u finalu”MLS is back” turnira i pogotku vrijednom trofeja.

-Pozdrav i vama svima, hvala na čestitkama. Sigurno da smo napravili veliku stvar i da je ovo veliki uspjeh. Otpisivali su nas od samog početka kad smo izvukli grupu, praktički ne da nismo bili favoriti, nego smo bili oni koji „prvi idu kući“. Kako su išle utakmice, svi su nas i dalje tako gledali. Čak i u finalu su svi davali velike šanse Orlandu, ali pokazali smo veliki karakter i znanje. Nismo izgubili nijednu utakmicu na turniru, zasluženo smo osvojili i mogu reći da smo ‘zgazili’ sve, rekao je za HRT.

Kao i u Rijeci, dolazite na svaki korner i ovdje ste se našli na pravom mjestu u 66. minuti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Nekad dođem samo da smetam, našao sam se na pravom mjestu. Imali smo neku akciju što smo radili, dobro je prošlo. Bilo je dobro odigrano, lopta se odbila do mene i zabio sam gol.

Orlando City je jaka momčad, pobijedili ste ih u finalu, u njihovim redovima između ostalih, igra i bivši igrač Manchester Uniteda, Portugalac Nani?

– Stvarno ima vrhunskih igrača, nisu to samo ovi poznati. Ima puno igrača iz Južne Amerike, koji su tehnički jako dobri. Bilo je dobrih ekipa, nije to samo Nani, nego cijeli Orlando, nisu bezveze došli do finala. Zaslužuju respekt, ali pokazali smo da smo bolji od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to vaš prvi pogodak za Portland, i to kakav, u kakvom trenutku…

-Izgleda da sam odlučio zabijati samo bitne golove, u finalima i kad se bori za nešto. Ne mogu zabiti 60 utakmica, onda zabijem kad je najpotrebnije. Osjećaj kad sam dao gol? Trčao sam kao muha bez glave, nisam znao gdje sam, euforija. Već na terenu smo pili šampanjac, poslije se ne sjećam prva dva, tri sata, show. To mi je kao kad sam osvojio prvenstvo Hrvatske s Rijekom. Nismo bili svjesni, tek za dva mjeseca smo shvatili što smo napravili. Ovo je velika stvar, od toliko ekipa MLS-a, mi smo osvojili trofej.

Nije bilo gledatelja u kompleksu u Orlandu, ali proslavili ste titulu pred video zidom i navijačima putem Zooma?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-To su Amerikanci. Sve oni to srede, njima je to show. Bili su prvo navijači, pa na kraju naše obitelji, javili su nam se uživo. Potrudili su se i bilo je super. Čudno je igrati velike utakmice bez gledatelja. Moji su se ustali ujutro u pola tri kako bi gledali utakmicu.

Kako je sve skupa bilo biti u zatvorenom kompleksu, niste prije toga imali utakmicu nekoliko mjeseci?

-To je stvarno bio težak period. Najprije smo trenirali kod kuće kad je korona počela. Svatko je radio individualno, zatvorili su i igrališta. Tražio sam igrališta po kvartu. Bilo je teško, razmišljao sam kad će utakmica. Na kraju iz te najgore godine, nemam za čime žaliti. Ispalo je najbolje.

Turnir se igrao u Orlandu u neposrednoj blizini NBA ‘balona’?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tu su odmah te dvorane pokraj nogometnih terena. Organizacija je bila na visokom nivou. U hotelu su nam napravili teretane, za svaki klub posebno. Što se druženja tiče, u „lobbyju“ smo mogli biti zajedno svi, po sobama nikako. Mi Balkanci smo se družili, Kreilach, Punčec, Berić, Stojanović, Medunjanin…Amerikanaca nigdje, samo mi.

Bili ste testirani stalno, je li bilo zaraženih?

– Svaki dan smo se testirali. Bilo je zaraženih. Prije turnira su Dallas i Nashville morali napustiti kompleks jer su imali previše zaraženih. Bilo je još dvoje, troje, ali su otišli u samoizolaciju i poslije je bilo sve u redu.

Vratili ste se u Portland, što dalje slijedi?

– Dobili smo raspored, 22.8. igramo sa Seattleom. Nastavlja se prvenstvo, neće biti puni broj utakmica nego 18. Nakon toga slijedi play-off. Prvenstvo će se privesti kraju.

To je dakle MLS Cup, a vi ste osvojili MLS is back turnir i osigurali plasman u CONCACAF-ovu Ligu prvaka sljedeće godine.

– Regularni dio prvenstva se tek nastavlja. Liga je odredila da ovo bude turnir koji određuje tko će u Ligu prvaka. Mi nismo osvojili naslov prvaka. Bio je to povratnički turnir, velika stvar na kraju, novčane nagrade. Sad tek nastavljamo i igra se skroz do prosinca.

Hoće li se utakmice možda igrati pred publikom u skorije vrijeme?

– Mislim da ništa od gledatelja ove sezone u Americi. Ovdje su baš što se toga tiče dosta uplašeni. Nije to kao kod nas, da su se popustile mjere. Ove sezone nema šanse, a čak i sljedeće ako bude slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.