Zürichu domaćinstvo finala Dijamantne lige 2020. i 2021.: ‘Očekujemo da će novi format biti još zanimljiviji’

epa06177460 Sandra Perkovic from Croatia competes in the women's Discus Throw event at the Memorial Van Damme IAAF Diamond League international athletics meeting in Belgium, 01 September 2017. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Tradicionalni “Weltclasse” atletski miting u Zürichu izabran je kao domaćin jedinstvenog finala Dijamantne lige u sljedeće dva izdanja, 2020. i 2021. godine, objavili su u ponedjeljak iz Međunarodnog atletskog saveza (IAAF).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijamantna liga, ustanovljena 2010. godine, elitno je atletsko natjecanje koje se održava svake godine i uobičajeno je završavala finalnim natjecanjima koja su dijelili Zuerich i Bruxelles. Od prošle godine upravo su finalni mitinzi odredili pobjednike Dijamantne lige po disciplinama, čime su natjecanja u spomenuta dva grada dodatno dobila na važnosti.

Čelnici IAAF-a još su u ožujku donijeli odluku da će od 2020. godine Dijamantna liga imati jednog domaćina finala, a u ponedjeljak je objavljeno kako će Zuerich i Letzigrund stadion ugostiti najbolje atletičarke i atletičare svijeta 2020. i 2021. godine u borbi za glavnu nagradu od 50.000 dolara u svakoj od disciplina Dijamantne lige i izravan plasman na svjetsko prvenstvo.

“Zuerich je bio mjesto na kojem su se dogodili mnogi iznimni atletski trenuci kroz više od 90 godina povijesti atletskih natjecanja. U Zürichu je postavljeno 25 svjetskih rekorda i oduševljeni smo što će se tamo održati završni jednodnevni finalni miting u 2020.”, izjavio je u priopćenju predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva odluka IAAF-a uvjetovana je i predviđenim radovima na obnovi stadiona kralja Baudoina u Bruxellesu, koji bi trebali trajati sljedeće dvije godine.

“Očekujemo da će novi format Dijamantne lige biti još zanimljiviji za praćenje za publiku širom svijeta te da će uzbuđenje rasti iz mitinga u miting, a vrhunac doživjeti u Zuerichu.”

Finale Dijamantne lige će imati međunarodni televizijski signal 150 minuta, a ostali mitinzi će glavni program morati sažeti u 90 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći se kvalitativnim kriterijima ustanovljenim ove godine, Odbor Dijamantne lige će u rujnu odlučiti kojih će 12 mitinga, uz finale, biti uvršteni u kalendar za 2020. godinu, a sve promjene dodatno moraju biti potvrđene na Glavnoj skupštini 21. listopada.

Po 12 disciplina u ženskoj i muškoj konkurenciji bit će dio natjecanja Dijamantne lige, a svaki od mitinga će uključivati po šest od tih 12 disciplina. Svaki od organizatora može uvrstiti i dodatne discipline u svoj program, koje nisu u konkurenciji Dijamantne lige, kao što je i do sada bio slučaj, ali se one moraju održavati izvan 90 minuta predviđenih za međunarodni prijenos.

Na završnom mitingu će biti održana natjecanja u sve 24 discipline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2022. do 2024. domaćinstvo finala moći će biti dodijeljeno i na jednogodišnje razdoblje, a kandidirati se može bilo koji od dosadašnjih organizatora mitinga Dijamantne lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.