Zvonimir Boban o 13. svibnju 1990. : ”S ponosom se sjećam da sam bio s hrvatskim narodom, ponovno bih udario milicajca”

boban mural
Foto: Snimka zaslona

Prije trideset godina na današnji dana po mnogima započeo je rat za hrvatsku slobodu, doduše ”tek” uvod u rat. Naime, tog 13. svibnja 1990. na Maksimiru se u režiji tadašnjeg komunističkog režima raspadajuće Jugoslavije dogodilo nikad kažnjeno divljanje Arkanovih i Vučićevih Delija a utakmica između Dinama i Crvene zvezde nije odigrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunistički milicajci nezainteresirano su promatrali divljanje navijača Zvezde, no, s druge strane nemilice su tukli navijače ali i igrače Dinama, po leđima je penderkom dobio i nogometaš hrvatskog kluba Vjekoslav Škrinjar.

Sve što se događalo tog 13. svibnja više nije mogao mirno promatrati tadašnji nogometaš Dinama, u to vrijeme dvadesetogodišnji Zvonimir Boban, koji je vidjevši što se događa, kako se ponaša jugoslavenska milicija, udario jednog milicajca. Riječ je o Refiku Ahmetoviću, koji danas živi u okolici Sarajeva, a bio je iz policijske postaje Dubrava te je puno godina kasnije kazao da je tog dana mogao ubiti Bobana te tvrdi kako su ga na to nagovarale njegove kolege milicajci. Ahmetović očito živi u iluzijama, da je tada pucao na Zvonu cijeli bi se Zagreb digao na noge i pitanje je što bi se dogodilo s Arkanom, komunističkom milicijom, Delijama, jedno je sigurno, krvoprolića bi bilo.

”Sjećam se toga s ponosom što sam bio dio te priče, zajedno s Boysima i hrvatskim narodom. Tada sam riskirao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, riskirali su svoje živote. Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagirao na nepravdu koja je trajala godinama. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici ”, kazao je u jednom od brojnih intervjua Zvone Boban, kome je stadion u Maksimiru godinama nakon toga skandirao ”Jedan je Zvone Boban…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na teren je bačen suzavac, u režiranim neredima koji su trebali dati alibi JNA da se odmah uključi u igru, ozlijeđeno je 79 “milicionera” i 59 gledatelja…

Ugledni hrvatski novinar Ado Kožul je u to vrijeme napisao:

”U tom smo trenutku vidjeli da milicija ima i noge. I ruke. I pendreke. Tada su i oni krenuli u akciju. Dok su navijači istrčavali iz sjevernog tora na teren, pa ih milicija utjeravala u njega, zvezdaši su se fino smjestili na vrh južne tribine i besplatno uživali u prizoru.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arkan je u tunelu maksimirskog stadiona pokazivao oružje, što dovoljno govori o čemu se tu zapravo radilo. Utakmice je, ako je to uopće bitno, registrirana rezultatom 3:0 za beogradski klub…

O svemu je pisao i CNN, koji je neodigranu maksimirsku utakmicu utakmicu uvrstio među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet.

“Jugoslavija je bila na izdisaju i samo se čekalo kad će sve eksplodirati. U Hrvatskoj je prije utakmice Dinama i Zvezde na izborima pobijedila stranka koja se zalagala za neovisnost. No događaji 13. svibnja 1990. bili su uvod u najkrvaviji sukob u Europi nakon poraza nacista 1945. godine. Buduća zvijezda Milana Zvonimir Boban udario je policajca koji je prije toga napao jednog od navijača Dinama….”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, tri tjedna prije ”događanja naroda” na Maksimiru održani su višestranački izbori u Hrvatskoj, na kojima je pobijedio Tuđmanov HDZ, nepuna tri tjedna nakon maksimirskih događanja konstituiran je prvi višestranački Sabor Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.