‘1984’ u Kanadi: Naređeno brisanje tisuća ‘uvredljivih’ povijesnih zapisa; podsjeća li vas to na ‘Ministarstvo istine’?

trudeau
Fah

Interne e-poruke pokazuju da je glavna kanadska arhivistica naredila uklanjanje tisuća nacionalnih arhiva koje je smatrala “uvredljivim”, prenio je LifeSiteNews. Situacija u Kanadi neodoljivo podsjeća na kultni roman ‘1984.’ Georgea Orwella u kojem službenik Ministarstva istine zadužen za revizionističko ‘korigiranje’ svih dokumenata i povijesnih izvora koji nisu u skladu s trenutačnim stavovima vodstva partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapisi o pristupu informacijama pokazuju da je Leslie Weir, glavna arhivistica premijera Justina Trudeaua u Knjižnici i arhivima Kanade, naredila je osoblju da izbriše više od 7000 stranica povijesnih zapisa iz njihove internetske baze podataka, navodeći da sadržaj “može uvrijediti ljude.”

“Veliki dio sadržaja na web stranici odražava vrijeme u kojem je napisan. Razumijemo da velik dio ovog zastarjelog povijesnog sadržaja više ne odražava današnji kontekst i može biti uvredljiv za mnoge”, rekla je Weir u e-poruci osoblja iz 2021.

“Ovo je ogroman pothvat s preko 7000 web stranica”, dodala je arhivistica, koju je Trudeauov kabinet imenovao 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imamo li definiciju što je uvredljiv sadržaj?”

Navodi se i da će “raditi temeljitiju pretragu uvredljivog sadržaja” na svim svojim “platformama”, dodajući da je jedina uputa širok zahtjev za uklanjanje svega što bi moglo smatrati “uvredljivim” sadržajem.

“Imamo li definiciju što je uvredljiv sadržaj?” upitao je jedan menadžer.

“Ovo nije način da se to učini”, uzvratio je kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eseji koji “slave” prvog kanadskog premijera Johna A. Macdonalda

“Leslie Weir je zatražila da uklonimo sav ‘uvredljiv’ sadržaj s web stranice”, objasnila je Rebecca Giesbrecht, vršiteljica dužnosti upravitelja javnih usluga, u drugoj e-poruci. “Danas se trudimo identificirati što bi to moglo biti s grubim skupom kriterija za rad.”

U takozvani uvredljivi sadržaj koji je u međuvremenu obrisan bili su eseji koji “slave” prvog kanadskog premijera Johna A. Macdonalda, članci francuskih istraživača koji su izostavili “domorodačku perspektivu” događaja i sadržaj policije na sjeverozapadu kojem je nedostajalo “raznolikosti” ili je nedostajao “jezik koji bi objasnio raznolikost” tog vremena.

Osim brisanja povijesnih zapisa, arhivisti su također revidirali povijesni zapis o Sjeverozapadnoj pobuni 1885., neuspješnoj pobuni domaćeg plemena Metis protiv kanadske vlade, preimenujući događaj u “Otpor 1885.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trudeauov kabinet prethodno zatražio prepisivanje ili čišćenje preko 205 “oznaka i ploča” 

Ovo je drugi veliki primjer povijesnog revizionizma koji je Trudeauova vlada nedavno poduzela. Uz web-stranice povijesnih arhiva, Trudeauov kabinet je prethodno zatražio prepisivanje ili čišćenje preko 205 “oznaka i ploča” koje se odnose na “kolonijalizam, patrijarhat i rasizam”.

“Oznake i ploče koje zahtijevaju reviziju procijenjene su kao povezane sa četiri pitanja: kolonijalno naslijeđe, odsutnost ili brisanje značajnog sloja povijesti, zastarjela ili uvredljiva terminologija i kontroverzna uvjerenja i ponašanja”, stoji u brifing bilješci Review Of Designations: National Program povijesne komemoracije, izvijestio je Blacklock’s krajem siječnja.

“Na primjer, uvredljiva terminologija uključuje upotrebu izraza ‘Indijanac’ ili ‘Eskim’ u postojećim tekstovima na ploči”, objasnilo je osoblje, dodajući da svaka osoba “povezana s poviješću Rezidencijalne škole”, “ljudi povezani s eugeničkim pokretom,” i “glavne političke ličnosti” sve će biti predmet revizije.

Prema osoblju Povijesne komemoracije, čišćenje 205 povijesnih ploča s crne liste dogodit će se na temelju “javnih zahtjeva” i “javnih kontroverzi”, ili ako “autohtoni konzultanti” uklanjanje smatraju “hitnim”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potez brisanja povijesti uništavanjem povijesnih zapisa i spomenika postao je središnja tema lijevog političkog aktivizma posljednjih godina. Prošle godine na Dan Kanade, prosvjednici u Winnipegu srušili su kipove kraljice Viktorije i vladajućeg kanadskog monarha, kraljice Elizabete II.

Kao odgovor na čin vandalizma, zastupnica u parlamentu lijeve demokratske stranke (NDP), Niki Ashton, proslavila je taj čin kao pozitivan korak prema “dekolonizaciji” Kanade.

Drugi kipovi, uključujući one istraživača kapetana Cooka i pedagoga Egertona Ryersona, također su srušeni i oštećeni, često uz pohvale ljevičarskih aktivista na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.