Američke države otkazuju pobačaje zbog pandemije koronavirusa: Pobuna Planned Parenthooda i zagovarateljica pobačaja

Foto: GettyImages/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Američke savezne države Teksas i Ohio zbog krize s koronavirusom otkazale su sve operacije koje nisu hitne, uključujući i pobačaje.

Njihov logičan postupak uslijed globalne pandemije naišao je kritike zagovarateljica tzv. “prava na izbor i pobačaj”. Demokratska senatorica Kamala Harris, napisala je kako “vlasti koriste pandemiju za kontrolu nad ženskim tijelom. To je krajnje prezirno.”, ustvrdila je.

Donesena odluka o odgodi svih medicinskih intervencija koje nisu prijeko potrebne

Teksas je u ponedjeljak naredio obustavljanje kirurških pobačaja zbog rastuće epidemije koronavirusa, dva dana nakon što su vlasti u Ohiju izdale sličnu naredbu.

Teksaški guverner Greg Abbot u subotu je naredio odgodu svih medicinskih intervencija koje nisu prijeko potrebne kako bi osigurao dovoljno bolničkih kreveta za oboljele od Covida-19 i dovoljnu količinu zaštitne opreme za one koji ih njeguju, javlja NBC.

> (VIDEO) Pogledajte najavu filma ‘Neplanirano’ – o bivšoj direktorici Planned Parenthooda koja je postala aktivistica za život

>Papa Franjo: ‘Žene se tjera da ubijaju život koji nose u utrobi, a majčinstvo je poniženo’

> Prof. dr. sc. Grković: ‘Život počinje začećem – to je medicinsko-znanstvena, biološka i filozofska činjenica koja je logički i znanstveno neoboriva’

> Trumpova administracija opire se naporima EU da se u UN-u pobačaj na zahtjev uvrsti kao međunarodno pravo

“Moramo zajedno raditi kako bismo zaustavili širenje virusa i osigurali da naši zdravstveni radnici i ustanove za sada imaju sve resurse potrebne za borbu protiv virusa”, rekao je državni odvjetnik Ken Paxton i dodao da će “pružatelji usluga pobačaja koji prekrše nalog guvernera snositi sankcije”.

Nepoštivanje zakona moglo bi rezultirati novčanom kaznom u iznosu do 1.000 dolara ili 180 dana zatvora.

Pandemija je pokazala da pobačaj nije hitan slučaj

U državi Ohio je glavni državni odvjetnik, nakon odluke vlasti o odgodi zahvata koji nisu hitni, na adrese triju klinika koje izvode pobačaje poslao pisma u kojima stoji da moraju poštivati gore navedenu odluku.

“U ime Odjela, vama i vašoj ustanovi naređeno je da odmah prestanete obavljati nebitne i izborne kirurške pobačaje”, navodi se u svakom pismu, izvijestio je NBC.

“Nebitni kirurški pobačaji su oni koji se mogu odgoditi bez nepotrebnog rizika za sadašnje ili buduće zdravlje pacijenta.”

Jedan od najvećih pružatelja pobačaja u SAD-u, klinika Planned Parenthood (“Planirano roditeljstvo”) usprotivila se takvoj odluci.

“Prioritet svih zdravstvenih centara naših klinika je zdravlje i sigurnost naših pacijenata i osoblja i osiguravanje da građani mogu pristupiti osnovnoj zdravstvenoj zaštiti, koja uključuje i pobačaj”, navodi se u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

“Kao što su priznali medicinski stručnjaci, pobačaj je vremenski osjetljiv medicinski postupak. Odgoda od 30 dana, ili čak i manje, može učiniti pobačaj potpuno nepristupačnim.”, smatraju.

Izvor: narod.hr