Američki savezni sudac spriječio zabranu pobačaja u Alabami

Foto: Thinkstock

Američki savezni sudac početkom tjedna spriječio je zabranu gotovo svih vrsta pobačaja u Alabami, koja je trebala stupiti na snagu 15. studenog. Naime, oko 4,8 milijuna stanovnika savezne države Alabama velikom su većinom odobrili izmjenu Ustava kojom bi se savezna država Alabama proglasila pro-life državom, a Zakon o zaštiti ljudskog života izglasan je apsolutnom većinom u oba doma zakonodavnog tijela savezne države Alabame.

Unatoč tome, okružni sudac Myron Thompson donio je presudu kojom je kroz privremenu mjeru spriječeno da novi Zakon o zaštiti ljudskog života stupi na snagu dok je još u tijeku spor o zakonitosti tog zakona na sudu.

Državni senator Clyde Chambliss iz Prattvillea, pokrovitelj prijedloga zakona u Senatu, prozvao je sučevu privremenu mjeru „sudskim aktivizmom“. „U predmetu Roe protiv Wadea donešena je grozna odluka, zasnovana na neispravnom pravnom tumačenju koje je dovelo do smrti više milijuna nedužne djece. Savezna država Alabama će putem Ureda glavnog državnog odvjetnika organizirati snažnu obranu zakona Alabame na sudu – neka to bude prvi korak prema ponovnoj uspostavi američkog ustavnog poretka i kulture života po ovom pitanju.“

Alabama je jedna od najmanje šest drugih saveznih država koje pokušavaju osporiti odluku Vrhovnog suda kojom je na teritoriju SAD-a ozakonjen pobačaj, u predmetu Roe protiv Wadea, među kojima su Ohio, Georgija, Iowa, Sjeverna Dakota, Kentucky i Mississippi.

Zabranu novoizglasanog zakona za zaštitu nerođenih izlobirale su liberalna American Civil Liberties Union of Alabama (ACLUA, hrv. Američki savez za zaštitu građanskih sloboda u Alabami) i ogranak najveće američke i međunarodne tvrtke za vršenje pobačaja – Planned Parenthood Southeast Advocates (PPSA, hrv. Zagovaratelji jugoistočnog ogranka Planiranog roditeljstva). Naime, tužili su ovu saveznu državu proglasivši zakon koji štiti gotovo svu nerođenu djecu, odnosno zabranjuje gotovo sve vrste pobačaja, uključujući pobačaje u slučaju silovanja i incesta – neustavnim.

„Sud je uvjeren da će tužitelji uspjeti dokazati da Zakon krši ustavno pravo pacijentice na pobačaj prije nego što je fetus sposoban da preživi izvan maternice te da se time krše njena ustavna prava,“ izjavio je Thompson u svom zahtjevu za privremenu mjeru.

Randall Marshall, izvršni direktor ACLUA-a i jedan od tužitelja u dotičnom predmetu, izjavio je:„Kao što smo očekivali, sud je spriječio zakon i on neće stupiti na snagu. Pobačaj ostaje legalan u Alabami. Stalni pokušaji države da onemogući pobačaj donošenjem neustavnih zakona koji ograničavaju pobačaje dosad je koštao porezne obveznike gotovo 2,5 milijuna am. dolara. Ovaj nepromišljeni zakon koštat će porezne obveznike još više novca.“

Staci Fox, predsjednica PPSA-a i jedna od tužiteljica u ovom predmetu, poručila je:

„Ovo nije pobjeda samo za žitelje Alabame – ovo je pobjeda za čitavu naciju. Ističemo to od samoga početka: ova je zabrana očito neustavna i svim snagama ćemo se boriti protiv nje. Nastavit ćemo se boriti protiv ovog zakona na sudu dok ga zauvijek ne zaustavimo i radit ćemo svaki dan na tome da pobačaj ostane siguran, legalan i dostupan u Alabami.“

Steve Marshall, glavni državni odvjetnik savezne države Alabame, koji se zalaže za zakonsku zaštitu života u Alabami izdao je priopćenje vezano uz sučevu presudu.

„Odluka okružnog suda kojom je odobren zahtjev tužitelja za privremenu mjeru zakona o pobačaju savezne države Alabame iz 2019. u pogledu pobačaja fetusa koji nije sposoban da preživi izvan maternice nije bila neočekivana,“ istaknuo je Marshall. „Kao što smo prethodno izjavili, cilj savezne države Alabame je iznijeti naš predmet Američkom Vrhovnom sudu, gdje namjeravamo podnijeti dokaz koji podupire našu tvrdnju da su u predmetima Roe i Casey donešene pogrešne presude te da Ustav ne zabranjuje saveznim državama da štite nerođenu djecu od pobačaja.“

Terri Collins, republikanska zastupnica iz Decatura, koja je javno podržala zaštitu svih ljudskih života u Alabami te zabranu pobačaja u zakonodavstvu Alabame, također je reagirala na presudu:

„Današnja presuda je očekivana i dobrodošla. Naš je zakon bio konstruiran da poništi predmet Roe protiv Wadea na razini Vrhovnog suda, a današnja presuda tek je prvi od mnogo koraka na tom pravnom putu. Uvjerena sam da će naša misija biti uspješna i cijenim podršku više milijuna građana koji podržavaju naše napore za očuvanje nerođenog života,“ poručila je Collins.

Guvernerka Kay Ivey potpisala je u svibnju Zakon o zaštiti ljudskog života koji zabranjuje gotovo svaki pobačaj osim pobačaja koji se vrše s ciljem sprečavanja ozbiljnog rizika za zdravlje majke. Prema novom zakonu, vršenje pobačaja smatralo bi se kaznenim djelom. ACLUA i Planned Parenthood podnijeli su tužbu i tražili su privremenu mjeru kojom bi se spriječilo da zakon stupi na snagu 15. studenog.

Steve Marshall, glavni državni odvjetnik, podnio je 5. kolovoza odgovor ACLU-u i Planned Parenthoodu, obznanivši da namjerava osporiti presudu Vrhovnog suda u predmetu Roe protiv Wadea.

Odvjetnik koji zastupa tri klinike za pobačaj u Alabami istaknuo je da je Vrhovni sud već odgovorio na Marshallove tvrdnje dosljedno dozvoljavajući ljudima da donose osobne odluke, uključujući pravo na pobačaj.

„Ne smijemo prisiljavati stanovnike Alabame da se moraju ponovno boriti na sudu za svoja zajamčena ustavna prava svaki put kada savezna država Alabama svjesno i namjerno donese neustavni zakon o pobačaju,“ poručila je Alexa Kolbi-Molina, odvjetnica ACLUA-a.

Tri klinike vrše pobačaje u Alabami, a to su: Reproductive Health Services u Montgomeryju, Alabama Women’s Center u Huntsvilleu i West Alabama Women’s Center u Tuscaloosi.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr