Američko ministarstvo priznalo pravo na priziv savjesti u slučaju pobačaja

Foto: Fah, Hod za život

Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HHS) u četvrtak je donijelo konačni propis kojim se liječnicima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima dopušta izuzeće kada su posrijedi postupci poput pobačaja i sterilizacije koje krše njihova osobna i vjerska uvjerenja.

Propis, predložen prije više od godinu dana, učvršćuje set od 25 zakona što ih je odobrio Kongres koji štite “priziv savjesti” u zdravstvenoj skrbi, navodi HHS.

Ti zakoni dopuštaju izuzeće zdravstvenim djelatnicima pri obavljanju, sudjelovanju i plaćanju zdravstvenih usluga koje se kose s njihovim osobnim ili vjerskim uvjerenjima.

Propis će biti na snazi 60 dana nakon konačnog objavljivanja a provest će ga ured za ljudska prava pri ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

“Konačno će zakoni kojima se zabranjuje diskriminacija financirana od vlade, a usmjerena protiv vjerske slobode i slobode savjesti biti na snazi poput svih drugih zakona o građanskim pravima”, rekao je Roger Severino, ravnatelj ureda za građanska prava u sklopu ministarstva, navodi u izjavi.

“Taj propis osigurava da zdravstveni djelatnici neće biti zlostavljani u području zdravstvene skrbi zbog toga što odbijaju sudjelovati u postupcima koji krše njihovu savjest, uključujući i oduzimanje ljudskog života”, rekao je.

Administracija Donalda Trumpa je kao prioritet odredila širenje zaštite vjerske slobode putem mjera uključenih u izvršnu odredbu u svibnju 2017.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osnovalo je novi ured za slobodu savjesti i vjersku slobodu u sklopu ureda za ljudska prava prije više od godinu dana i ubrzo nakon toga predložilo propis o pravu na priziv savjesti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina