Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska: Čak 55% Amerikanki smatra socijalizam boljim uređenjem od kapitalizma

Kablovska TV HBO je za svoju emisiju “Axios on HBO”, koja donosi kratke reportaže o raznim društvenim i sličnim fenomenima, provela veliku anketu preko agencije Haris koja pokazuje da socijalizam u zemlji koja je već sto godina praktički sinonim za kapitalizam – i sinonim za uspjeh u gotovo svemu – dramatično dobiva na popularnosti: 4 od 10 Amerikanaca kažu kako bi radije živjeli u socijalističkoj zemlji nego u kapitalističkoj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketa je provedena od 16. do 18. travnja 2019. godine, a anketirane su 2.024 odrasle osobe starije od 18 godina.

Pa iako za sad još nitko ne iseljava na Kubu, u Venezuelu, ili Sjevernu koreju – naprotiv, žitelji tih zemalja hrle u SAD nadajući se da će pronaći kapitalizam, odnosno osobne slobode koje su od njega neodvojive (jer osnovna osobna sloboda je ona raspolaganja svojom imovinom, bez nje ne može biti niti jedne druge, a to je temelj kapitalizma i ono što kapitalizam jest) – činjenica je da se politička klima u SAD mijenja pod pritiskom medijske propagande, ali i senzibiliteta millenialsa koji su napustili tradicionalnu protestantsku radnu etiku i žele sve i odmah, ako je moguće bez rada.

Feminizam – socijalizam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako  socijalizam gubi stigmu iz sovjetskog doba, osobito među ženama. Popularni socijalisti poput Alexandrie Ocasio-Cortez i Bernie Sandersa su u SAD ono što su u Hrvatskoj Živi zid i Kolakušić. No razlika među spolovima je značajna: 55% žena između 18 i 54 godine radije bi živjelo u socijalističkoj zemlji nego u kapitalističkoj zemlji, ali većina muškaraca bi i dalje radije živjela u kapitalističkoj zemlji. To samo potvrđuje staro pravilo u politici, da su žene u pravilu nositelji “lijevih” politika – jer one apeliraju manje na ratio, a više na sentimentalnost i suosjećanje, što su osobine koje žene osjetno češće iskazuju.

No anketa je pokazala i da nema suglasja oko toga što socijalizam u stvari jest: Tamo ipak nemaju konkretna iskustva s njim. Na pitanje o tome što točno čini socijalistički politički sustav,  76% ispitanika navodi  univerzalnu zdravstvenu zaštitu, besplatno obrazovanje navodi 72%, nacionalizirano gospodarstvo vođeno od države navodi 66%, državnu kontrolu i regulaciju privatne imovine 61%, visoke poreze za bogate 60%, od države kontrolirane medije 57%, jake propise o zaštiti okoliša: 56%, veliku javnu potrošnju 55%, “demokratizirana ” privatna poduzeća – to jest, ona gdje radnici imaju kontrolu nad njima u najvećoj mogućoj mjeri 52%. Realističniji su oni koji očekuju diktautru (49%) a manje realni oni koji očekuju da radnici posjeduju i kontroliraju svoja radna mjesta (48%). Zanimljivo, čak 46% očekuje demokratski izabranu vladu u socijalizmu, iako je povijesno dokazano da socijalizam i demokratski izbori jednostavno ne mogu zajedno.

Muškarci skloniji kapitalizmu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, nasuprot 55 posto žena koje bi izabrale socijalizam, postotak muškaraca kojima je on poželjan je razmjerno malen, oko 25%, tako da je u ukupnom biračkom tijelu 40% onih koji bi radije birali socijalizam. No stvar treba uzeti s rezervom, jer je anketa provedena od 16. do 18. travnja 2019. godine, a ispitane su 2.024 odrasle osobe starije od 18 godina. No svi su mlađi od 54, a poznato je da podrška socijalističkim idejama opada s dobi. Rezultati su ponderirani prema dobi, spolu, regiji, rasi / etničkoj pripadnosti, dohotku kućanstva, obrazovanju i veličini kućanstva koristeći podatke popisa stanovništva u SAD-u.

To dolazi u trenutku kada demokratski kandidati prihvaćaju lijeve socijalističke ideje kao temelj sa  svojih kampanja. Senator Bernie Sanders zadržao je svoje prvo mjesto među demokratskim kandidatima, s prosjekom od 17 posto. No ne zaostaju bitnije niti drugi, senatorica Elizabeth Warren, koju Trump zove “Pocahontas” zbog neutemeljenih tvrdnji o indijanskom porijeklu,  senatorica Kamala Harris i gay-gradonačelnik malog grada Pete Buttigieg dobivaju  prosječno 7,8 posto, 7,3 posto i 7 posto glasova.

Koliko su ti rezultati ankete relevantni, nije posve jasno – no pouzdano se zna da popularnost socijalističkih ideja tamo raste, pa bi oni koji priželjkuju vidjeti propast Amerike mogli lako doći na svoje. Sasvim je sigurno da su Bernie Sanders i Ocasio – Cortez zadnjih godina vrlo popularni među studentima i pripadnicima generacije Z, te millenialsima. Iz nekog razloga, unatoč opetananoj propasti socijalističkih ideja u desecima država na četiri kontinenta, i bez ijednog bar polovičnog uspjeha, brojni ljudi i dalje smatraju da socijalizam može biti demokratski, da može funkcionirati, i da može biti ekonomski prosperitetan. Povijesni podaci ta uvjerenja demantiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promašenost usporedbe

Treba napomenuti i da su sve usproedbe kapitalizma i socijalizma, poput onog u anketnim pitanjima, u osnovi promašene, jer se uspoređuju kruške i jabuke. Socijalizam se eventualno može usporediti s fašizmom ili nacizmom, ne s “kapitalizmom” jer kapitalizam nije ideološki koncept i ne postoji ideologija kapitalizma. Kapitalizam je jednostavno termin koji opisuje prirodno stanje stvari u industrijskom i postindustrijskom društvu, ekonomsko uređenje koje dozvoljava privatno vlasništvo i gdje se država ne bavi izravno poduzetništvom već se financira od poreza, dok je socijalizam ideologija koja se u praksi pokazala katastrofalnom i, bez i jedne iznimke, pogubnom po državu koja ga pokuša provesti u praksi. No izgleda da je socijalizam u SAD za sada ipak prije svega nešto poput Keto – dijete, trenutna moda koju podržava i Hollywood, s tim da nitko ne ostavlja svoj SUV kod kuće kako bi se vozio javnim prijevozom ili živi na način na koji se živi u Havani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.