Arkansas zabranio muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene natjecanje u ženskim sportovima. Evo i zašto!

žene muškarci transseksualac
Foto: GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson potpisao je prije desetak dana zakon kojim se zabranjuje muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene sudjelovanje u ženskim sportovima, donosi dailywire.com.

Novi zakon, čiji je cilj očuvanje integriteta ženskih sportova i zaštita djevojaka i žena od natjecanja protiv bioloških muškaraca, dolazi usred nastojanja državnih zakonodavaca da donesu slične mjere zaštite.

„Danas sam potpisao zakon SB354, nazvan ‘Zakon o pravičnosti u ženskom sportu’ (engl. Fairness in Women’s Sports Act). Proučavao sam zakon i razmotrio stavove stotina birača o ovom pitanju. Zakon sam potpisao kao ljubitelj ženskih sportova od košarke do nogometa kao i mnogih drugih u kojima se žene uspješno natječu“, izjavio je Hutchinson. „Ovaj zakon jednostavno nalaže da se žene sportašice ne trebaju natjecati u nekom sportu protiv sportaša muškaraca kad je sport namijenjen za natjecanje žena. Kao što sam ranije rekao, slažem se s namjerom ovog zakona. Pomoći će u promicanju i održavanju pravednosti u ženskim sportskim događanjima“.

Republikanski zakonodavci uveli su slične zakone u najmanje 20 država ove godine, navodi Associated Press. Pritisak na te države navodno su vršili aktivisti i organizacije poput Nacionalnog sveučilišnog sportskog udruženja (engl. National Collegiate Athletic Association – NCAA) tražeći od njih da ne uvedu takve zabrane. Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem nedavno je odbila potpisati sličan zakon i poslala ga natrag zakonodavnom tijelu da izuzme sveučilišne sportove.

Nekoliko dana prije Arkansasa, skupina zastupnika uvela je slične zakone u Generalnu skupštinu Sjeverne Karoline, vrhovno zakonodavno tijelo u Sjevernoj Karolini. Kao razlog zabrane sudjelovanja biološkim muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene u ženskom sportu prijedlog zakona navodi „urođene razlike između muškaraca i žena.“

U zakonu se dijelom navodi:

Prednost koju prirodni testosteron pruža muškim sportašima ne umanjuje se upotrebom blokatora puberteta i hormona za promjenu spola. Nedavno istraživanje o utjecaju takvih tretmana pokazalo je da politike poput onih Međunarodnog olimpijskog odbora, koje zahtijevaju da se biološki muškarci podvrgnu terapiji suzbijanja testosterona najmanje godinu dana prije natjecanja u ženskim sportovima, i dalje ne stvaraju jednake uvjete za muškarce i žene. „Smanjenje razine testosterona koje zahtijevaju mnoge transrodne politike sportskih saveza nisu dovoljne za uklanjanje ili smanjenje prednosti muškaraca u značajnoj mjeri“.

Primjerice, „muškarci imaju prednost u mišićnoj masi u odnosu na žene i potencijalne implikacije na sportsku izvedbu ne uklanjaju se pomoću 12 mjeseci supresije testosterona.“ Umjesto toga, istraživanje donosi kako „predstavljeni podaci pokazuju da prednost tjelesne izvedbe muškaraca u odnosu na žene, pripisana je superiornim tjelesnim mjerama i mišićnim parametrima mase i snage postignutim u pubertetu, nije uklonjena režimom supresije testosterona kojim se dopušta sudjelovanje muškaraca koji se izjašnjavaju kao žene u ženskim sportovima. Čini se da muškarci koji se izjašnjavaju kao žene uglavnom zadržavaju prednost muške sportske izvedbe, koja ostaje značajna.“

Nedavno, točnije, 11. ožujka guverner Mississippija Tate Reeves potpisao je zakon kojim se zabranjuje biološkim muškarcima natjecanje u ženskim sportovima.

„Nikad nisam zamišljao da se ću se baviti ovime, ali predsjednik SAD-a nije nam ostavio izbora“, napisao je Reeves na Twitteru. „Jedan od njegovih prvih poteza bio je potpisivanje izvršnog naloga kojim potiče transrodnost kod djece. Tako sam danas s ponosom potpisao Zakon o pravičnosti u Mississippiju (engl. Mississippi Fairness Act) kako bih osigurao da mlade djevojke nisu prisiljene natjecati se s biološkim muškarcima.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dailywire.com